Dacă v-aţi săturat de piaţa imobiliară din România şi vreţi să vă cumpăraţi o locuinţă într-una din ţările Uniunii Europene, atunci trebuie să fiţi atenţi la taxele şi impozitele percepute de statul vizat. Profitând de statutul de cetăţeni ai UE, românii pot chiar să acceseze credite la unele bănci din străinătate, caz în care puteţi da peste oferte mai avantajoase decât în România. Totodată, în ţările din vecinătate puteţi găsi locuinţe similare cu
Dacă v-aţi săturat de piaţa imobiliară din România şi vreţi să vă cumpăraţi o locuinţă într-una din ţările Uniunii Europene, atunci trebuie să fiţi atenţi la taxele şi impozitele percepute de statul vizat. Profitând de statutul de cetăţeni ai UE, românii pot chiar să acceseze credite la unele bănci din străinătate, caz în care puteţi da peste oferte mai avantajoase decât în România. Totodată, în ţările din vecinătate puteţi găsi locuinţe similare cu cele din Bucureşti, dar la preţuri mai bune. capital.ro vă prezintă o analiză a fiscalităţii şi a preţurilor medii la locuinţele din principalele capitale europene.
„Cetăţenii români care vor să îşi cumpere o locuinţă în Croaţia, trebuie să achite o taxă de 5% din valoarea proprietăţii, în cazul în care este o locuinţă veche sau 5% taxă pe teren dacă este vorba de o clădire nouă“, a declarat pentru capital.ro Anastazija Darijević, senior residential negociator al King Sturge Croaţia.
Potrivit acesteia, băncile din Croaţia nu oferă posibilitatea cetăţenilor străini să acceseze credite ipotecare. Preţul unui apartament cu două camere localizat în capitala Croaţiei, Zagreb, este de 2.033 de euro metrul pătrat, adică locuinţa costă circa 100.000 euro.
Creditele ungureşti, mai avantajoase decât „Prima Casă“
Taxele notariale percepute la achiziţia unei locuinţe în Ungaria sunt echivalentul a 600 de lei, iar impozitul pe proprietate, echivalentul a 570 de lei anual.
Trebuie reţinut faptul că în Ungaria circa 90% din proprietăţi sunt ipotecate şi proprietarii cer un avans de 30-40% din valoarea imobilului pentru a-şi rezolva problemele cu banca înainte de a vinde casa. Preţul mediu al locuinţelor din Budapesta este de 1.400 de euro/mp.
Polonezii vând casele nefinisate
Achiziţia unei locuinţe în Polonia necesită un mandat notarial, al cărui cost este reglementat prin lege şi variază, în funcţie de valoarea proprietăţii, între 400 şi 1.800 de euro.
„Costurile de tranzacţionare sunt în general 2% din preţul de vânzare, care ar trebui să fie egal cu valoarea de piaţă. Dacă preţul nu este la fel cu valoarea de piaţă, autorităţile mai impun taxe adiţionale cu dobândă pe 5 ani de la data cumpărării“, a explicat Joanna Kowalska-Szymczak, consultant în cadrul DTZ Varşovia.
„Până acum taxele pe proprietăţi rezidenţiale sunt mici în Polonia. De obicei nu depăşesc nivelul de 0,15-0,20 euro/mp util de apartamente sau teren“, a menţionat Karol Dzięcioł, senior consultant în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Reas Polonia.
În mod uzual, casele din Polonia se vând fără finisaje interioare (adică fără parchet, ţiglă, pereţii nezugrăviţi şi fără obiecte sanitare în bucătărie şi baie). Pentru a finaliza un astfel de apartament mai ai nevoie de 120 – 130 de euro/mp.
Potrivit Reas, preţul mediu al locuinţelor din Varşovia este de 1.860 euro/mp. Un apartament clasic cu două camere are o suprafaţă utilă de 45-65 mp. Preţurile în sectorul de est şi nord-est al Varşoviei încep de la 1.300 de euro/mp, în timp ce în locaţiile centrale pot atinge, în medie, 3.400 de euro/mp.
Băncile bulgăreşti taxează străinii
Impozitul pe proprietate perceput de bulgari este în jur de 0,15% din valoarea de vânzare sau achiziţe a imobilului. Acesta se plăteste trimestrial la sfârşitul lunilor martie, iunie, septembrie şi noiembrie. Contribuabilul are posibilitatea achitării taxei într-o singură rată, situaţie în care obţine un discount.
„Străinii pot obţine credite ipotecare de la băncile locale, dar acum sunt foarte restrictive şi gradul de îndatorare este de 60-80%. Dobânzile sunt mai mari pentru străini decât pentru cetăţenii bulgari şi variază între 10% şi 15%“, ne-a informat Stanimir Ivanov, Agency Negotiator în cadrul King Sturge Bulgaria. Preţul unui apartament cu două camere, în suprafaţă de 50-70 mp, localizat în Sofia, este de circa 60.000 euro.
Germania: dacă stai cu altă familie, scade impozitul
Cota de impozitare de bază se poate abate de la nivelul de 0,35% în funcţie de numărul de familii care sunt găzduite de o proprietate după cum urmează: pentru proprietăţile care găzduiesc o singură familie, pentru primii 38.346,89 euro din valoarea proprietăţii cota de impozitare este 0,26%, iar pentru restul valoarii cota de impozitare este de 0,35%; pentru proprietăţile care găzduiesc două familii cota de impozitare este de 0,31%.
Spania, rate mici pe o piaţă în scădere
Taxele notariale la achiziţia unei locuinţe în Spania sunt de 1,5% din valoarea proprietăţii. Impozitul ce trebuie plătit la stat este tot de 1,5% din valoarea imobilului, iar TVA-ul este de 7%.
În ceea ce priveşte împrumuturile bancare, trebuie ştiut că adaosul comercial al băncilor este ţinut sub control de stat şi nu poate depăşi Eurobor + 1%. Majoritatea băncilor nu depăşesc pragul de Eurobor + 0,75%.
„La un împrumut de 110.000 de euro, rata este de circa 420 de euro/lună. Ratele sunt egale pe tot parcursul unui an şi se modifică anual odată cu Eurobor-ul. Avansul este de 30%. Veniturile solicitantului trebuie să fie de circa 1.000 de euro/lună. Am rezolvat credite cu o dobândă de 2,52% pentru un român care şi-a cumpărat o casă de vacanţă în Costa del Sol“, a spus Tunde Şerban, managing partner European Strategic Property Investment.
Persoanele care deţin în Spania proprietăţi imobiliare (altele decât cele considerate reşedinţă) trebuie să platească o taxă de 2% aplicabilă la valoarea cadastrală a proprietăţii.
Potrivit ultimului raport de piaţă al CB Richard Ellis, circa 47,1% din locuinţele noi scoase la vânzare în Madrid au preţuri de până în 150.000 de euro. Totuşi, preţul mediu al unei locuinţe noi în Madrid este de 3.713 euro/mp, ceea ce înseamnă că pentru o proprietate de 74 mp, preţul atinge circa 275.000 euro.
Taxele din Italia
Taxa locală pentru proprietăţi imobiliare (imposta comunale sugli immobili – ICI) este o taxă anuală datorată de către proprietarii care deţin titlul de proprietate sau dreptul legal de folosinţă asupra unei proprieatăţi imobiliare. În cazul apartamentelor închiriate, taxa este datorată de proprietar şi nu de chiriaş. ICI este aplicabilă atât companiilor cât şi persoanelor fizice.
„Baza impozabilă este reprezentată de către valoarea de piaţă a imobilului, dar este prelevată la valoarea venitului cadastral (rendita catastale), majorat cu valoarea coeficientului de reevaluare (5%) şi apoi înmulţit cu 100. Cota de taxă aplicabilă este fixată de către autoritatea locală în raza căreia se află situată proprietatea“, a explicat Andrei Antima.
O cotă normală a taxei este de 0,5%. În cazul în care proprietatea reprezintă reşedinţa principală a contribuabilului, atunci se aplică un credit fiscal în valoarea de 103,29 euro. ICI poate fi plătită în două tranşe egale, pe data de 16 iunie, respectiv 16 decembrie a anului fiscal.
SURSA: Primăria fiecărei capitale