La fel cum arată şi pagina web dedicată acestui proiect al CNAS, dosarul electronic al pacienţilor români este încă "în construcţie". S-a reuşit totuşi deblocarea proiectului, tras pe linie moartă din cauza contestaţiilor companiilor IT care au pierdut la licitaţiile pentru implementarea softului.
Ce înseamnă acest dosar electronic de sănătate? În aproape toate ţările UE, starea de sănătate a cetăţenilor este monitorizată şi digitalizată, pe parcursul întregii vieţi. Astfel, atunci când vom merge la doctor, acesta va putea vizualiza printr-un simplu click întregul nostru istoric medical.
Implementarea acestul proiect a fost întârziată la noi de numeroasele contestaţiile făcute de companiile IT care urmau să implementeze proiectul, România fiind în perico astfel să piardă fonduri europene nerambursabile în valoare de 130,9 milioane de lei. "Dosarul electronic" este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) și Programul Operaţional – Dezvoltarea Capacitaţii Administrative (PODCA).
În mai 2012, CNAS, au depus oferte pentru acest proiect firmele Teamnet, HP, ASSECO, UTI, IBM şi Romsys. În octombrie 2012, CNAS a ales drept câştigătoare compania UTI, deşi HP oferise un preţ mai mic: 12,5 milioane euro, faţă de 18,5 milioane euro. Au urmat motivări peste motivări ale CNAS şi numeroase contestaţii din partea celorlalte companii.
Mai exact, "28 de contestații și 16 luni de piedici", scrie în comunicatul CNAS.
Pe 20 februarie 2013 Curtea de Apel București a clarificat ca neîntemeiată și ultima din cele 28 de contestații depuse de diverși participanți la licitația din 11.11.2011, decizia de stabilire a câștigătorului fiind irevocabilă.
”în România nu mai există la ora actuală un alt proiect similar ca amploare, care să aducă prestigiu companiilor implicate în implementarea sa. De aceea le mulțumim celor care și-au arătat interesul și au încercat prin diverse metode să forțeze participarea. Noi ne-am asigurat că se respectă procedurile legale de desemnare a câștigătorilor și proiectul care a fost tergiversat mai bine de un an și jumătate poate fi în sfârșit construit. Acum intrăm în etapa în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate construiește un sistem care va aduce schimbări importante în mediul medical și care va oferi suportul decizional pentru adoptarea politicilor de sănătate publică în România”, a declarat președintelui CNAS, Doru Bădescu.
Potrivit CNAS, prin reţeta electronică, dosarul electronic şi cardul de sănătate se obține "o infrastructură informațională ce permite eficientizarea mediului medical și eliminarea erorilor umane de diverse naturi." Deocamdată însă, singura componentă implementată este reţeta electronică, cardul de sănătate fiind încă în stadiul de proiect pilot, iar dosarul electronic al pacientului "în construcţie".
CALENDARUL DE IMPLEMENTARE e-SĂNĂTATE:
(Strategia de e-Sănătate a Ministerului Sănătăţii)
2009-2010: Creşterea standardizării şi a infrastructurii de comunicare şi creşterea gradului de pregătire prin proiecte pilot (carduri de sănătate, e-Prescripţie, e-Îngrijire), intervenţii legislative şi pregătirea pieţei;
2010-2015: Proiecte-pilot la scară largă; reţele judeţene de sănătate şi integrarea la nivel judeţean şi naţional pentru prescripţia electronică, cardul naţional de sănătate şi sumarul dosarului electronic al pacientului;
2015-2017: Integrarea la nivel naţional