Dosar penal pentru posesorii auto! Care sunt șoferii care pot fi condamnați la închisoare

masina, condus, soferi

SURSA FOTO: Dreamstime

Legislația din România privind limita de alcoolemie pentru șoferi este una dintre cele mai stricte din Europa. Cei care încalcă pragul permis riscă dosar penal și chiar închisoare.

Legislația din România privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului se numără printre cele mai stricte din Europa, din cauza numărului mare de accidente rutiere care au loc din acest motiv.

Așadar, orice persoană care conduce un autovehicul și este depistată cu alcoolemie va fi sancționată. Sancțiunile variază în funcție de concentrația de alcool găsită în sânge.

Șoferii depistați cu o alcoolemie mică vor fi amendați și li se va suspenda permisul de conducere. Pe de altă parte, celor care conduc cu o concentrație mare de alcool în sânge li se va întocmi dosar penal. Cu alte cuvinte, aceștia riscă să fie trimiși în judecată și chiar să primească o pedeapsă cu închisoarea.

Prin aceste sancțiuni dure, se dorește reducerea numărului șoferilor care provoacă accidente foarte grave din cauză că nu respectă această regulă esențială.

Când riști doar o amendă și suspendarea permisului

Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul expirat, acesta va primi o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile, conform Ordonanței de Urgență 195/2002.

Valoarea amenzii variază între 9 și 20 de puncte, șoferul fiind astfel obligat să plătească o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei ca urmare a contravenției săvârșite.

Când riști pedeapsa cu închisoarea

În schimb, dacă șoferul este depistat cu o alcoolemie de peste 40 mg/l alcool pur în aerul expirat, pe lângă amendă și suspendarea permisului, i se va întocmi dosar penal și va risca o condamnare între 1 și 5 ani.

”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, prevede punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Refuzul de a fi testat cu aparatul etilotest, circumstanță agravantă

Refuzul de a fi testat cu aparatul etilotest se pedepsește și mai dur, șoferul care face acest lucru riscând între 2 și șapte ani de închisoare. Această încălcare a legii este considerată circumstanță agravantă, de aici și pedeapsa mai severă. Amenda maximă este de 2.900 lei, la fel ca în cazul celor care au o concentrație de cel mult 0,4 mg/l alcool în aerul expirat.