Politicile salariale pentru 2010 sunt încă în lucru, dar sectorul productiv e decis să spargă gheaţa.
Prognozele se schimbă de la o lună la alta, studiile salariale de specialitate ajustează rezultatele anterioare şi o vor mai face. „Niciunul dintre participanţii la studiul nostru nu declară acum îngheţarea sau scăderea salariilor pentru 2010, care sunt legate, evident, de evoluţia pieţei şi de performanţa companiei“, spune Horaţiu Cocheci, manager în departamentul de consultanţă în resurse umane la PricewaterhouseCoopers (PwC) România. Doar 34% din companiile participante la studiul salarial PayWell au luat o decizie de creştere a salariilor în 2010, în medie cu 8%. „Dar implementarea creşterilor este dependentă de anumiţi indicatori, inclusiv nivelul costurilor salariale în raport cu alte costuri“, precizează Horaţiu Cocheci.
Salariile personalului executiv vor creşte mai mult
Oana Datki, director general la Consulteam, reprezentantul companiei Mercer pe piaţa locală, spune că prognozele companiilor pentru anul 2010 se situează în jurul creşterii cu 6% a salariilor de bază. „Sunt estimările noastre cele mai recente, din seria studiilor trimestriale.“ Tot cu 6% anticipează şi Hay Group că vor creşte, în medie, veniturile totale în anul următor.
Cu toţii se aşteaptă ca, în ultima lună din 2009, organizaţiile să configureze mai multe scenarii. „La fel ca în ultimul an, companiile ar putea să opteze pentru strategii conservatoare, cum ar fi: creşteri în mai multe tranşe, creşteri diferenţiate pe categorii de angajaţi sau creşteri punctuale pentru oamenii-cheie“, explică Horaţiu Cocheci. Din studiul Hay Group, rezultă că tinerii specialişti, maiştrii şi muncitorii ar putea beneficia de majorări mai mari decât media. Şi Oana Datki a remarcat că la nivelul muncitorilor necalificaţi sunt bugetate creşteri mai mari, avându-se în vedere necesitatea alinierii salariilor acestora la piaţă.
În privinţa salariilor pe sectoare de activitate, din studiul PwC rezultă că cele mai multe companii care au stabilit un buget pentru creşterile salariale din 2010 sunt din domeniile farmaceutic şi bancar. La polul opus sunt companiile din producţia bunurilor de larg consum şi retail, care nu au luat încă decizii, dat fiind impactul direct resimţit al declinului economic. Cele mai mari rate anticipate ale creşterilor salariale se regăsesc în sectoarele de producţie şi farmaceutic. Dimpotrivă, companiile din serviciile financiare au o strategie conservatoare, bugetând creşteri de 5%-6% pentru anul 2010.
În estimările Mercer, procentele cele mai mici de creştere se vor înregistra în construcţii şi retail. Cu previziuni mai optimiste sunt creditate sectoarele de bunuri de larg consum, IT şi industria grea. Vestea bună, pe care ne-o dă Oana Datki, este aceea că dacă 20% din companii au îngheţat salariile în 2009, doar 10% au bugetat aceleaşi niveluri salariale pentru 2010.
SURSA: Articol preluat din suplimentul „Lumea în 2010”, realizat de revista „Capital” în colaborare cu „The Economist”.