Ministrul Justiției anunță că în România n-o să mai avem dosare fizice
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat marţi, la inaugurarea unui sediu al Judecătoriei Slatina, că prin aplicaţia informatică ECRIS V se vor înlătura dosarele fizice şi se va implementa la scară largă dosarul electronic.
„Ministerul Justiției derulează un proiect care se cheamă ECRIS V, un proiect finanţat în principal din bani proveniţi din PNRR şi care va înlătura treptat dosarele fizice. Pregătiţi-vă pentru momentul în care în România n-o să mai avem practic dosare fizice, este o îmbunătăţire a programului pe care îl avem acum, ECRIS IV.
Ne dorim să implementăm acest dosar electronic la scară naţională, acesta e proiectul ECRIS V, proiectul de digitalizare pentru documente din dosare aflate la instanţe şi la parchete”, a declarat Gorghiu.
Ministrul a subliniat că digitalizarea este pasul spre viitor prin care se va uşura activitatea în domeniul judiciar, în condiţiile în care realitatea a demonstrat deja beneficiile digitalizării.
Amintim că, Ministerul Justiției a încheiat în octombrie anul trecut contractul pentru dezvoltarea, testarea şi punerea în funcţiune a noului sistem de management al cauzelor, ECRIS V. Valoarea acestuia este de aproximativ 47 de milioane de lei, fiind finanţat prin Programul Operaţional „Capacitate Administrativă”.
„Această versiune aduce un plus de performanţă arhitecturii digitale a sistemului de Justiţie şi răspunde tuturor cerinţelor de optimizare identificate în utilizarea vechiului sistem ECRIS IV”, menționa atunci ministerul.
Ministerul Justiției, despre avantajele sistemului ECRIS V
Noul sistem electronic de management al cauzelor ECRIS V va îmbunătăţi accesul la Justiţie, iar printre avantajele preconizate ale acestuia se numără:
– contribuţia semnificativă la digitalizarea sistemului judiciar: una dintre funcţionalităţile majore ale noului sistem ECRIS o reprezintă dosarul electronic, ce le va permite beneficiarilor o gestiune integral electronică a documentelor din dosare (la nivel de instanţe şi parchete), însă fără a exclude utilizarea hârtiei, pentru a nu îngrădi accesul la Justiţie al persoanelor care nu au posibilitatea utilizării tehnologiei;
– reflectarea corespunzătoare şi unitară a tuturor evoluţiilor care au avut şi care vor mai avea loc în urma modificărilor cadrului legislativ şi procedural;
– interconectarea cu alte sisteme informatice existente, inclusiv implementarea unui standard al datelor;
– ECRIS Instanţe va fi integrată cu aplicaţia ECRIS Portal Instanţe, care va deveni componenta cheie pentru digitalizarea sistemului judiciar şi va putea fi folosită de persoanele interesate (părţile unui dosar, avocaţi şi alţii) în relaţie cu instanţele, în calitate de punct unic de interacţiune online – depunere de documente online, consultarea online a conţinutului unui dosar etc. De asemenea, se va crea un portal similar pentru parchete (ECRIS Portal Parchete).