Situaţia companiei de asigurări City Insurance a trimis o undă de şoc pe piaţa din România, fiind vorba despre firma unde circa 45% dintre şoferi deţineau o poliţă RCA. ASF, dar şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT şi DNA, analizează acum cu foarte mare atenţie tot ce s-a întâmplat cu această companie în ultimii ani.
Luni, 27 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial privind retragerea autorizației de funcționare a companiei de asigurări City Insurance.
Ce se întâmplă cu păgubiţii City Insurance? Veşti bune de la Guvern
Păgubiţii acestui asigurător pot depune, de luni, cereri de plată sau de restituire a primei, și pot primi banii, conform noilor reglementări aprobate în Guvern, la 60 de zile de la această dată.
Pe 17 septembrie, Consiliul ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvență a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) și lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății, conform dispozițiilor art. 249 din legea referită.
Potrivit noilor prevederi adoptate în ședința de miercuri, 22 septembrie – OUG 102/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților și pentru modificarea altor acte normativeși intrate în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 916 de vineri, 24 septembrie, păgubiții pot depune cereri și pot primi bani mai repede, iar cuantumul plafonului a fost mărit.
“Ordonanța de urgență reglementează reducerea considerabilă a termenului de la care Fondul de garantare a asiguraților este îndreptățit să efectueze plăți către creditorii de asigurări, la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, comparativ cu situația actuală în care creditorii de asigurări trebuie să aștepte o perioadă semnificativă de timp, respectiv până la momentul rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, implicit până la soluționarea unei eventuale căi de atac împotriva sentinței de deschidere a procedurii de faliment”, se arată în respectivul document.
Despăgubirile au crescut de la 450.000 la 500.000 de lei pentru fiecare poliță în parte și nu se întâmplă ca până acum, când primeai 450.000 de lei ca persoană, indiferent de câte polițe aveai, a explicat ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, după şedinţa de Guvern de miercurea trecută.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT şi DNA anchetează activitatea City Insurance
Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum şi cei de la DIICOT şi DNA, anchetează acum situaţia companiei de asigurări, notează Gândul.
Procurorii de la PÎCCJ instrumentează un dosar penal ce are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal.
DIICOT ar fi deschis o anchetă în urma unei plângeri depusă chiar de City Insurance SA pe numele unor angajaţi, pentru grup infracțional, fals, înșelăciune, uz de fals și delapidare. Iar procurorii DNA au primit o plângere împotriva City Insurance, încă din luna ianuarie, de la ASF.
Ce contravenţii au descoperit controalele efectuate de ASF?
- La data de 31.03.2021. Societatea nu a constituit rezerve tehnice suficiente pentru a acoperi toate obligațiile care îi revin față de contractanți și de beneficiarii contractelor, iar în proiecția fluxurilor de trezorerie utilizată la calcularea celei mai bune estimări nu a ținut cont de tiare fluxurile de intrare și d eieșire necesare acoperirii obligațiilor pe toată durata de viață a acestora, astfel calcularea celei mai bune estimîri nu s-a realizat pe baza unor informații de actualitate și pe baza unor ipoteze realiste. Potrivit ASF, cea mai bună estimare a rezervei de daună la 31.03.2021 pentru produsul RCA România este subadecvată cu 44,9 milioane de lei.
- Societatea nu deține o politică privind acordarea de împrumuturi, nu dispune de o metodologie internă care să îi permită evaluarea riscului de credit al expunerilor și nici nu a făcut dovada existenței unei analize privind bonitatea debitorilor înainte de luarea deciziilor de acordare a creditelor.
- La evaluarea elementului de activ constând în împrumuturi și ipoteci, înregistrat în bilanțul Solvabilitate II la 31.03.2021, în valoare de 57 de milioane de lei, societatea nu a respectat prevederile legale, arată ASF, care a detaliat procedurile de recuperare a acestor creanțe.
- Societatea a înregistrat în bilanțul Solvabilitate II sume recuperabile din reasigurare în afara condițiilor din contractele de reasigurare, fiind încălcare prevederile legale.
- La data controlului societata nu respectă cerințele legale conform cărora pentru obținerea autorizației de fincționare societățile îndeplinesc următoarele condiții: „pentru clasa 10 prevăzută la anea nr. 1, secțiunea A, exclusiv răspunderea transportatorului, asigurătorii prezintă numele și adresa reprezentantului de despăgubiri pe care au obligația de a-l desemna pe teriotriu celorllalte state membre și al altor state față de care România are această obligație.
- La data de 31.03.2021 societatea nu a constitituit șu nu a menționut rezerva de daune avizate conform cadrului legal aplicabil.
- A acordat cu întârziere despăgubirile datorate personelor prejudiciate (88 de dosare din 132 analizate).
- Nu a achitat penalități de întârziere.
Sursa foto: Dreamstime