Dosarele de pensii, blocate
Un număr semnificativ de pensionari așteaptă de mai bine de șase luni să primească pensia și decizia de pensionare. Este vorba despre persoanele care s-au pensionat în anul 2024 și care au completat toate formalitățile necesare pentru a ieși la pensie.
Din păcate, seniorii se văd nevoiți să aștepte, după decenii de muncă, pensia cuvenită, deoarece sistemul Casei Naționale de Pensii nu funcționează corespunzător în prezent și nu poate procesa toate datele necesare.
În căutarea unor explicații pentru această situație frustrantă, pensionarii se adresează reprezentanților caselor de pensii teritoriale, însă răspunsurile primite sunt adesea seci și formale, lăsându-i fără soluții concrete.
Această impasibilitate a sistemului îi face pe cei care au muncit o viață întreagă pentru a-și asigura un trai decent la bătrânețe, să se simtă neputincioși.
„Imediat ce aplicația informatică, unitară la nivel național( în baza căreia se fac toate operațiunile în baza de date informatizată de plăți) va fi primită și operațională, Casa de Pensii va pune în plată cu celeritate, toate deciziile de pensie stabilite și neplătite, inclusiv decizia dumneavoastră.
Conform deciziei din martie 2024, plata se va face începând cu 05.10.2023”, se arată într-un răspuns oficial primit de la Casa de Pensii.
Softul reprezintă principala problemă a sistemului public de pensii
În cadrul unui Acord Cadru încheiat între Casa Națională de Pensii Publice și o asociere de firme, instituția a semnat un contract pentru prestarea de „Servicii de asistență tehnică, mentenanță corectivă și evolutivă pentru sistemul informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice”. Scopul acestui contract este de a arhiva și evalua rapid toate pensiile din România, conform prevederilor noii legi a pensiilor.
Un aspect esențial al acestui sistem este formula de calcul care va fi utilizată pentru efectuarea plăților în cazul dosarelor noi.
Potrivit informațiilor disponibile, contractul prevede mai multe etape pentru realizarea soluțiilor informatice, în concordanță cu implementarea Legii nr. 360/2023, ultima etapă fiind programată pentru octombrie 2024.
În prezent, se desfășoară activități specifice pentru implementarea tuturor funcționalităților aplicațiilor informatice.
De asemenea, este important de menționat că, în cadrul acestui proces complex de implementare a noului cadru legislativ, care include atât înscrierile noi la pensii, cât și recalculările stipulate de Legea nr. 360/2023, softul necesar este furnizat de același consorțiu, conform surselor din cadrul Casei Naționale de Pensii.