Vineri, pe data de 1 septembrie, Curtea de Apel București a decis prelungirea arestului preventiv pentru frații Godei, anchetați în dosarul "azilelor groazei". Decizia este definitivă.
Frații Godei rămân în arest preventiv
Frații Godei, anchetați în dosarul „azilelor groazei„, vor rămâne în arest preventiv, a decis Curtea de Apel București, care a admis contestația procurorilor la decizia Tribunalului București de a-i plasa în arest la domiciliu.
Decizia este definitivă. Aceeași hotărâre s-a luat și în cazul lui Andrei-Răzvan Ticu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.
Curtea de Apel București a admis propunerea de prelungire a duratei măsurii preventive a inculpaților Godei Ștefan Cristian, Godei Daniel și Ticu Andrei Răzvan pentru o perioada de 30 de zile începând cu 03.09.2023 până la 02.10.2023 inclusiv.
„Admite contestația formulata de PICCJ – DIICOT Structura Centrală împotriva încheierii din data de 25.08.2023 pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bucuresti – Secția I Penală in dos 25401/3/2023. Desființează in parte încheierea penală contestata numai in ceea ce ii privește pe inculpații Godei Ștefan Cristian, Godei Daniel și Ticu Andrei Răzvan și, pe fond, rejudecand: in baza art.236 admite propunerea de prelungire a duratei măsurii preventive a inculpaților Godei Ștefan Cristian, Godei Daniel și Ticu Andrei Răzvan pt o perioada de 30 de zile începând cu 03.09.2023 pana la 02.10.2023 inclusiv.
Menține celelalte dispoziții ale încheierii penale contestate care nu contravin prezentei incheieri. In temeiul art. 275 Alin.3 cpp cheltuielile judiciare avansate de stat in contestația Parchetului rămân in sarcina statului. Respinge ca nefondate contestațiile formulate de contestatorii – inculpați Caraulasu Ioana Andreea, Tudorancea Cristina, Costescu Claudia și Trifu Gheorghița împotriva aceleiași incheieri.
In temeiul art. 275 Alin.2 și 4 CPP obliga pe fiecare contestator la plata sumei de 100 lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitiva. Pronunțată in camera de consiliu, astăzi, 01.09.2023.”, se arată în minuta instanței.
Cazul care a scandalizat România
Vă amintim că Perchezițiile efectuate la trei azile din Voluntari au condus la salvarea a aproape 100 de persoane. Acestea erau în vârstă, multe dintre ele cu dizabilități, care erau supuse abuzurilor.
Aceste persoane erau bătute, înfometate și forțate să muncească în condiții inumane. Operațiunea a fost realizată în scopul protejării drepturilor și bunăstării acestor bătrâni vulnerabili și a adus la lumină aspecte grave de abuz asupra lor.
DIICOT a anunțat că în județul Ilfov au existat încă din 2020 grupuri infracționale organizate care s-au specializat pe exploatarea persoanelor vulnerabile. Victimele erau supuse deseori la tratamente degradante iar munca nu le era remunerată.
Victimele erau exploatate prin înfometare, privarea de tratament medical adecvat și lipsa igienei, mai ales în cadrul celor care nu se puteau îngriji singuri. Aceștia erau menținuți într-o continuă stare de aservire față de criminalii care obțineau de pe urma lor foloase patrimoniale ilegale.