Liviu Dragnea este încolțit. Băgat în pușcărie după ce a fost condamnat definitive în dosarul angajărilor fictive, Dragnea are parte de noi probleme. Totul i se trage de la o decizie din 2013, de pe vremea când era vicepremier.
Fostul șef al Camerei Deputaților i-a ajutat pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu să scape de acuzații extrem de grave. Este vorba despre corecțiile financiare aplicate de UE din cauza proiectelor implementate greșit. Șase ani mai târziu, toți cei trei au ajuns în închisoare pentru corupție.
Ce s-a întâmplat de fapt? Când accepți bani europeni ca să îți deschizi o afacere, să derulezi o campanie sau să asfaltezi un drum, trebuie să accepți și câteva condiții impuse de către cei de la Bruxelles. Una dintre ele ar fi să nu fraudezi banii respectivi, adică să nu îi folosești în alte scopuri decât cele pentru care ai cerut finanțarea. Sau, în cazul instituțiilor publice, să nu fentezi legea și să organizezi licitații discriminatorii, în urma cărora banii UE să ajungă la firmele favorite.
Dacă nu respecți aceste condiții, sau pe celelalte cerute de comunitate, ești amendat, adică trebuie să dai înapoi un procent din valoarea proiectului. Acestea se numesc corecții financiare, iar ele pot reprezenta de la 2% până la 100% din valoarea proiectului.
Doar în ultimii cinci ani, primăriile și consiliile județene din România s-au abătut constant de la regulile UE. Notă de plată e una extrem de piperată, 43 de milioane de euro. Atât ar fi trebuit să achite, în total, administrațiile locale și județene pentru greșelile pe care le-au comis în desfășurarea proiectelor cu finanțare europeană din 2013 încoace.
71 primării și 22 de consilii județene erau pe lista neagră a datornicilor către Uniunea Europeană. Sumele pe care le avea de plătit fiecare instituție variau de la câteva mii de euro la peste un milion de euro. Cu ajutorul lui Liviu Dragnea totul a fost șetrs. Acesta a dat o ordonanță de urgență în 2013, pe vremea când era vicepremier și i-a scăpat pe șefii din administrațiile publice și județene de plata corecțiilor impuse de UE, anunță presshub.ro.
Și totuși, banii au fost plptiți, dar din bugetul de stat. Astfel, fiecare român a plătit 2 euro și 20 de cenți pentru greșelile făcute de primarii și președinții de consilii județene.