Generalul Cătălin Zisu se află în centrul unei anchete de corupție desfășurate de Direcția Națională Anticorupție, fiind suspectat de implicare în decontarea unor lucrări fictive la Cimitirul Ghencea Militar 3. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său și în alte locații, anchetatorii au ridicat tablouri, ceasuri și alte bunuri, iar vila sa a fost pusă sub sechestru.

Generalul susține că este nevinovat și că tablourile ridicate au fost colecționate pe parcursul a trei decenii. În paralel, procurorii investighează posibila deținere prin intermediari a unor apartamente de lux în Mamaia.

Ancheta DNA și măsurile impuse generalului Cătălin Zisu

Generalul-locotenent Cătălin Zisu, vizat de o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție, a fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a plăti o cauțiune de un milion de lei.

Acuzațiile vizează presupuse plăți ilegale pentru lucrări neexecutate la extinderea Cimitirului Ghencea Militar 3.

Într-un comunicat de presă transmis duminică, generalul a declarat că nu a contestat măsurile impuse de procurori, având în vedere că, în opinia avocaților săi, instanțele ar fi respins orice astfel de cerere.

„General-Locotenent Zisu Cătălin Ștefănița afirmă cu tărie că este nevinovat de toate acuzațiile aduse împotriva sa. In prezent, așteaptă aprobarea pentru a studia dosarul in care are calitatea de inculpat. Este regretabil ca afla informații despre acest dosar prin intermediul presei si nu înțelege cum este posibil ca astfel de informații sa ajungă în spațiul public. De asemenea, nu cunoaște cine sunt persoanele care le furnizează, insa considera ca intenția acestora este clara: aceea de a-i afecta imaginea si cariera”, se menționează în comunicat.

Perchezițiile și bunurile ridicate de anchetatori

Pe 14 februarie 2025, anchetatorii au efectuat percheziții în mai multe locații, încercând să identifice documente referitoare la investițiile din cadrul Cimitirului Ghencea 3 și la diverse societăți comerciale implicate în perioada aprilie 2022 – iulie 2023.

Generalul Zisu
SURSA FOTO: Evenimentul Zilei

În urma verificărilor, anchetatorii nu au descoperit acte relevante pentru dosar, însă au ridicat mai multe bunuri de valoare.

„In ceea ce privește perchezițiile desfășurate pe 14.02.2025, acestea au avut ca scop identificarea si ridicarea de documente referitoare la obiectivul de investiție imobiliara Cimitirul Ghencea 3, din perioada aprilie 2022-iulie 2023, precum si la mai multe societăți comerciale, pentru aceeași perioada. In urma perchezițiilor, care au durat 12 ore, nu au fost găsite documente care sa aibă legătură cu societățile cercetate. Cu toate acestea, au fost ridicate: suma de 7.000 de euro, mai multe genți si ceasuri, majoritatea fiind replici ale unor branduri originale, aspect ce urmează a fi clarificat prin expertizare de specialitate”, a precizat generalul în comunicatul său.

Colecția de tablouri: artă sau mijloc de investiție?

Un alt aspect controversat al anchetei vizează tablourile ridicate de procurori, despre care s-a vehiculat că ar fi în număr de 2.000. Generalul Cătălin Zisu a negat această cifră și a explicat că nu a numărat exact lucrările confiscate.

„Referitor la ridicarea de tablouri dintr-o alta locație, distincta de domiciliul sau, Generalului-locotenent Zisu Cătălin Ștefănița precizează ca nu este vorba despre 2.000 de tablouri, așa cum s-a vehiculat. Nu cunoaște numărul exact al acestora, întrucât nu le-a numărat, dar menționează ca sunt lucrări realizate de pictori contemporani si amatori, fără valoare semnificativa, fiind primite prin donație, altele achiziționate la prețuri cuprinse intre 100 si 500 de lei pe tablou, acestea fiind colecționate pe parcursul a 30 de ani. Dl. General subliniaza ca nu a fost informat de către DNA asupra aspectelor privind ridicarea tablourilor, aflând aceste informații din presa”.

Generalul a mai adăugat că nu a fost informat oficial de către DNA cu privire la ridicarea tablourilor, aflând această informație din presă.

Averea sub sechestru: apartamente și ceasuri de lux

Pentru a acoperi eventualul prejudiciu, estimat la 12 milioane de lei, anchetatorii au decis să pună sub sechestru mai multe bunuri ale generalului. Printre acestea se numără vila din Prelungirea Ghencea, colecția de tablouri și 31 de ceasuri scumpe.

Procurorii investighează, de asemenea, posibila deținere de apartamente în Mamaia, prin intermediari. Actele de proprietate ale acestor locuințe ar fi fost descoperite în timpul perchezițiilor, într-un seif, alături de ceasurile de valoare.

În urma evoluției anchetei, Ministerul Apărării a solicitat, sâmbătă seară, trecerea în rezervă a generalului Cătălin Zisu.