Baroul Dolj consideră condamnarea lui Robert Roșu ca fiind un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât şi pentru viitorul statului de drept în România. Din acest motiv, avocații vor să iasă în stradă.
„Apreciem că modul de abordare prin calificarea ca infracţiuni a demersurilor făcute de avocaţi în consilierea şi reprezentarea clienţilor lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât şi pentru viitorul statului de drept în România”, se afirmă într-un comunicat al Baroului Dolj semnat de decanul Lucian Săuleanu.
Avocatul susține că dreptul la apărare, care aparţine cetăţenilor, este profund afectat, atâta vreme cât avocaţii sunt pasibili de a fi acuzaţi şi condamnaţi pentru că reprezintă clienţi cu şanse neclare de câştig în ceea ce priveşte drepturile pretinse, precum cvasitotalitatea drepturilor supuse unei dispute.
Baroul Dolj se revoltă: Afectează profesia de avocat
Potrivit decanului Baroului Dolj, un alt aspect care a determinat reacţii puternice nu numai din partea avocaţilor, ci a profesioniştilor dreptului în general, inclusiv magistraţi, este audierea ca martori a avocaţilor în dosarele îndreptate împotriva clienţilor lor.
„În acest dosar au fost audiaţi zeci de avocaţi în calitate de martori, cărora li s-a cerut să explice raţionamentele juridice, de ce şi cum îşi reprezintă clienţii. Inclusiv judecătorii au fost chemaţi ca martori împotriva propriilor hotărâri, astfel încât s-a renegat autoritatea de lucru judecat. Prin urmare, decizia instanţei în dosarul „Ferma Băneasa” nu vizează cazul unui anume avocat, ci afectează profesia de avocat, apărarea cetăţeanului, justiţia şi statul de drept. Aceste probleme pot deveni sistemice şi se pot răsfrânge asupra tuturor cetăţenilor, care pot fi lipsiţi de apărare în cazul revendicării unui drept (care dacă ar fi cerut nu ar ajunge într-o dispută) sau a unei acuzaţii!”, se mai spune în comunicat, citat de Agerpres.
Robert Roşu, avocatul prinţului Paul al României, a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acelaşi dosar, Paul al României a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare, iar omul de afaceri Remus Truică 7 ani, ambele pedepse fiind cu executare.
Sursa foto: Dreamstime