Dosarul Florian Coldea și Dumitru Dumbravă

Cazul în care sunt implicați Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, doi foști generali ai Serviciului Român de Informații (SRI), a atras atenția publicului și a procurorilor DNA datorită acuzațiilor legate de conectarea la surse de bani puternice, cum ar fi industria videochatului, scrie fanatik.ro.

Cei doi sunt acuzați că au folosit informațiile obținute în timpul serviciului pentru a obține avantaje financiare, profitând de legăturile cu diverse companii și bănci.

Conform DNA, cei doi generali ar fi încercat să se „conecteze” la fluxurile financiare din industria videochatului prin intermediul unei bănci românești cunoscute, OTP Bank, unde Dumbravă ar fi avut un rol semnificativ în „optimizarea” dosarelor complexe în care era implicată banca. Un caz notabil este cel al companiei Paxum Inc, un offshore care deținea conturi în România și care ar fi atras atenția băncii din cauza rulajelor uriașe, de sute de milioane de euro, provenite din industria videochatului.

În 2014, banca a raportat această activitate, ceea ce a dus la deschiderea unui dosar de evaziune fiscală, iar conturile companiei au fost puse sub sechestru. Cu toate acestea, până în 2021, când Parchetul General a clasat cazul, 14 milioane de euro fuseseră extrase fraudulos din conturile companiei prin intermediul unor documente false, cu complicitatea unor funcționari ai băncii.

Complicități și implicări internaționale

Acest caz a escaladat când DIICOT a intervenit și a descoperit că fraudele din dosarul Paxum sunt de o amploare impresionantă. Raisa L., fosta mandatară a Paxum Inc, a recunoscut că a participat la extragerea banilor, susținând că a acționat la comanda a doi presupusi ofițeri SRI. Investigațiile au scos la iveală legături cu personaje influente din SUA și Rusia, printre care Anton Postolnikov, un antreprenor rus asociat cu industria financiară și cu figuri din cercul puterii de la Kremlin, precum Vladimir Putin.

Postolnikov este legat de activități financiare controversate, inclusiv un împrumut de 8 milioane de dolari către Trump Media în perioada 2021-2022. Deși Postolnikov a respins orice acuzație legată de legăturile cu Putin, investigațiile FBI și ale DHS continuă să-l țină în atenție.

Paxum, o platformă digitală populară în industria pentru adulți, a devenit cunoscută pentru tranzacțiile financiare greu de verificat de către autoritățile fiscale, ceea ce a atras atenția internațională. Printre clienții notabili ai Paxum Bank se numără și frații Tate, care au strâns sume mari de bani din activitățile lor în industria videochatului.

Investigațiile legate de Paxum și de legăturile sale internaționale continuă să dezvăluie rețele complexe de afaceri și conexiuni cu figuri importante din domeniul financiar și politic la nivel global.