Dosarul fostului președinte CJ Prahova, Iulian Dumitrescu. Dezvăluirile făcute de un complice-cheie

Iulian Dumitrescu

SURSA FOTO: Facebook, Iulian Dumitrescu

Un complice-cheie din cazul fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, și-a recunoscut vinovăția. Dosarul vizează acuzații de corupție, iar persoana implicată a acceptat o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

Într-un scandal de corupție ce a șocat scena politică din Prahova, Raluca Georgiana Vasile, un complice-cheie în dosarul penal al fostului președinte al Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, a decis să își recunoască vinovăția. Acordul semnat cu procurorii de la DNA implică acuzații grave de complicitate la dare de mită și trafic de influență, iar Vasile a acceptat o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Această situație aruncă o lumină asupra unei rețele complexe de corupție și asupra practicilor din administrația locală.

Fost asociat cu Iulian Dumitrescu, recunoaștere a vinovăției în fața procurorilor DNA

Raluca Georgiana Vasile, fost manager la o companie asociată cu Iulian Dumitrescu, a admis săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită și trafic de influență.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), aceasta a facilitat transmiterea unor sume importante de bani către primarul din Lehliu Gară. DNA a anunțat că Vasile a acceptat o pedeapsă de trei ani de închisoare, însă cu suspendare, recunoscând toate faptele imputate.

Sume impresionante de bani pentru avize

Potrivit acordului semnat pe 4 octombrie 2024, între 2021 și 2023, Raluca Georgiana Vasile a ajutat la transferul unor sume către primarul din Lehliu Gară, Iulian Iacomi, confirmă G4Media.ro.

Sumele se ridicau la 1.153.350 de lei, împărțiți în 48 de tranșe, și 74.000 de euro. Acestea ar fi fost oferite pentru ca primarul să elibereze avize necesare în vederea dezvoltării unui teren din oraș.

La sfârșitul lunii iulie, DNA a declarat că:

„Banii ar fi fost dați în legătură cu îndeplinirea de către persoana fizică de la punctul 2 (Iacomi n.r.) a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv.”

O firmă controlată de Dumitrescu a vândut terenul din Lehliu Gară pentru suma de 5,5 milioane de lei. Această tranzacție includea o promisiune semnată în 2022, prin care firma se angaja să obțină aprobările necesare pentru construcția unei hale pe acel teren.

Apelativele folosite în convorbiri interceptate de DNA

Din interceptările realizate de DNA, a ieșit la iveală că Raluca Georgiana Vasile îl numea pe primarul Iacomi „Șpăguță” în convorbirile telefonice. Acest detaliu subliniază natura relațiilor și negocierilor din cadrul acestui dosar.

Vasile a mai recunoscut că a ajutat la realizarea unui act de trafic de influență, prin care Iulian Dumitrescu a primit, în 2021, suma de 130.000 de lei.

Aceste fonduri au fost primite de la un reprezentant al unei firme de construcții, cu scopul de a influența funcționari publici din Administrația Străzilor București. Dumitrescu ar fi exercitat presiuni asupra acestora pentru a plăti facturile restante către respectiva firmă de construcții.

Pedepse aplicate și aprobarea acordului

Prin acordul de recunoaștere a vinovăției, Vasile a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru complicitate la dare de mită și încă doi ani și patru luni pentru complicitate la trafic de influență.

În final, pedeapsa cumulată este de trei ani de închisoare, cu suspendare. Acordul urmează să fie validat de un judecător de la Tribunalul București, la termenul stabilit pentru 28 octombrie.

Contextul anchetei

Cazul penal care îl vizează pe Iulian Dumitrescu a început inițial cu acuzații de luare de mită și fals în declarații. Dumitrescu ar fi primit 16 milioane de lei dintr-o mită cerută în valoare totală de 47 milioane de lei. La scurt timp, ancheta a fost extinsă, incluzând și cazul din Lehliu Gară. În prezent, Dumitrescu se află sub control judiciar, iar alte persoane implicate sunt, de asemenea, cercetate.

În ciuda acestor acuzații, Dumitrescu a participat la alegerile din iunie 2024, dorind să obțină un nou mandat la conducerea Consiliului Județean Prahova. După extinderea anchetei, el a demisionat din funcția de lider al filialei PNL Prahova.