Laura Vicol și soțul său, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv în dosarul Nordis, fiind acuzați de delapidarea unor sume uriașe. Potrivit documentelor instanței, Vicol ar fi știut din timp despre perchezițiile DIICOT și ar fi încercat să obstrucționeze ancheta, ascunzând un telefon mobil esențial investigației. Interceptările telefonice confirmă că aceasta avea acces la informații confidențiale, ceea ce a condus la arestarea sa.

Laura Vicol a accesat informații clasificate înaintea perchezițiilor

Curtea de Apel București a emis un document oficial care confirmă faptul că Laura Vicol știa din timp despre perchezițiile care urmau să aibă loc la domiciliul său.

Aceste informații apar în motivarea deciziei prin care ea și partenerul său, Vladimir Ciorbă, au fost plasați în arest preventiv în cadrul dosarului Nordis.

Un aspect esențial remarcat de magistrat este că Laura Vicol ar fi încercat să obstrucționeze ancheta prin ascunderea telefonului mobil utilizat până la data de 2 februarie 2025.

Conform documentelor judiciare, dispozitivul a fost dezactivat înainte de percheziția DIICOT, iar în momentul solicitării predării telefonului, inculpata a prezentat un alt aparat.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere şi faptul că, după cum reiese din probele administrate, inculpata ar fi ascuns bunuri care puteau constitui mijloace de probă, respectiv terminalul mobil pe care l-a utilizat până în data de 02.02.2025, aproximativ ora 23:00, dată la care a fost dezactivat, a doua zi, la data de 03.02.2025, cu ocazia percheziţiei domiciliare şi, ulterior, la sediul DIICOT prezentând un alt telefon mobil în contextul solicitării de predare a acestuia”, se arată în motivarea instanței.

Interceptări telefonice care confirmă scurgerea de informații

Judecătoarea care a dispus măsura arestului preventiv subliniază că Laura Vicol era la curent cu perchezițiile iminente și că această informație ar fi ajuns la ea printr-o sursă neidentificată.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere şi faptul că, după cum reiese din probele administrate, inculpata ar fi ascuns bunuri care puteau constitui mijloace de probă, respectiv terminalul mobil pe care l-a utilizat până în data de 02.02.2025, aproximativ ora 23,00, dată la care a fost dezactivat, a doua zi, la data de 03.02.2025, cu ocazia percheziţiei domiciliare şi, ulterior, la sediul DIICOT prezentând un alt telefon mobil în contextul solicitării de predare a acestuia”, se menționează în documentele instanței.

Mai mult, într-o convorbire telefonică din 31 ianuarie 2025, Laura Vicol i se confesează interlocutorului său, Dan Moraru, că știe despre percheziții și că se așteaptă la intervenția procurorilor.

laura vicol
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Dan Moraru: „Da eu nu-l cunosc pe soţul dumneavoastră, dar are… cum să zici, din ce-am văzut eu.”
Laura Vicol: „Domnule, nu-i hoţ.”
Dan Moraru: „N-are nici o frică, n-are nici o frică.”
Laura Vicol: „N-are nimic, nu are… dar el merge cu capul drept înainte, cum să vă spun.”
Dan Moraru: „Da.”
Laura Vicol: „Că ne trezim la 6 dimineaţa în fiecare dimineaţă de când ne-au anunţat că vin de la DIICOT să-l ia din casă, asta e cu totul altceva.”

Această conversație este considerată de instanță o dovadă clară că Laura Vicol avea acces la date care ar fi trebuit să rămână confidențiale.

„Din discuţiile telefonice interceptate reiese la modul rezonabil că inculpata, într-un mod sau altul, a ajuns în posesia unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii, respectiv iminenţa efectuării unei percheziţii domiciliare la imobilul în care locuieşte împreună cu soţul său, inculpatul Ciorbă Răzvan Vladimir, cu cel puţin câteva zile înainte de efectuarea percheziţiei”, scrie în decizie.

Impactul asupra anchetei și justificarea arestului preventiv

În baza acestor probe, judecătoarea a motivat că Laura Vicol reprezintă un pericol pentru desfășurarea procesului penal, existând riscul ca aceasta să încerce să influențeze ancheta.

„Discuţia evidenţiată anterior conduce la presupunerea rezonabilă că inculpata pare să aibă resursele necesare pentru a accede la informaţii confidenţiale, de natură să compromită ancheta penală în desfăşurare, context în care, faţă de împrejurarea că în sarcina inculpatei se reţine şi ascunderea unui bun ce putea constitui mijloc de probă, alături de celelalte elemente prezentate anterior, conduc la concluzia că privarea de libertate a inculpatei Laura Vicol – Ciorbă este absolut necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol social concret pentru ordinea publică (ce rezultă chiar din materialitatea faptelor şi din modul în care aceasta ar fi acţionat pentru a preîntâmpina descoperirea faptelor şi tragerea la răspundere penală), dar şi pentru buna desfăşurare a procesului penal (evitarea riscului de obstrucţionare a anchetei)”, transmite judecătoarea.

Magistratul subliniază că ascunderea telefonului mobil, alături de accesul la informații din interiorul anchetei, justifică măsura arestului preventiv.

Acest lucru este necesar pentru „înlăturarea unei stări de pericol social concret pentru ordinea publică” și pentru „buna desfăşurare a procesului penal”, evitând riscul de obstrucționare a anchetei.

Acuzații grave privind delapidarea și luxul afișat

Pe 4 februarie 2025, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a Laurei Vicol și a lui Vladimir Ciorbă. Conform procurorilor DIICOT, cei doi sunt acuzați că au delapidat zeci de milioane de euro din grupul de firme Nordis.

Sumele retrase ar fi fost cheltuite pe vacanțe exclusiviste, călătorii cu avioane private și achiziții extravagante.

Procurorii susțin că cei doi au plătit aproximativ 1,5 milioane de euro pentru zboruri charter către destinații de lux precum Nisa, Mykonos, Madrid, Paris și Delta Dunării.

În plus, au fost cumpărate autoturisme de lux în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Printre achizițiile notabile se numără modele Ferrari, Bentley și Rolls Royce, toate achitate din fondurile retrase de la clienții păgubiți ai grupului Nordis.