Dosarul Nordis. Propunerea de arestare preventivă
Dosarul Nordis. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a propus o măsură de arestare preventivă pe numele celor 11 inculpați în dosarul Nordis, printre care și Laura Vicol și Vladimir Ciorbă.
Pronunțarea unei decizii în legătură cu cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a celor 11 inculpați reținuți în dosarul Nordis a fost amânată de Curtea de Apel București pentru miercuri, la ora 15:00.
Ce acuzații li se aduc Laurei Vicol și lui Vladimir Ciorbă?
Dosarul Nordis. Potrivit documentelor oficiale, Vladimir Ciorbă este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, evaziune fiscală continuată și stabilirea cu rea-credință a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea ilegală de sume de bani prin rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat.
La rândul său, Laura Vicol este acuzată de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au plecat acasă
Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au părăsit instanța după ce ordonanțele lor de reținere au expirat.
Toți ceilalți inculpați din dosar, inclusiv Gheorghe Emanuel Poștoacă (acționar principal la Nordis), Cristian Nicolae Poștoacă, Florin Poștoacă, Sanda Răileanu, Gabriela Vasile, Matei Cristian, Bogdan Adalbert Șaitoș, Oana Claudia Oprea și George Marian Ivan, au părăsit instanța și s-au întors acasă.
Într-o pauză a procesului, Laura Vicol a respins acuzațiile că ar fi făcut vreun denunț, răspunzând jurnaliștilor care o întrebau dacă ar fi depus o plângere împotriva premierului Marcel Ciolacu.
Totodată, Laura Vicol a respins afirmațiile conform cărora ar fi fost informată despre perchezițiile DIICOT sau că ar fi schimbat telefonul după ce ar fi aflat despre acestea.
Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fost deputat PSD, au fost acuzate de implicare în cazul Nordis, în calitate de notărițe. Totuși, procurorii le-au permis să plece acasă, fiind investigate sub control judiciar.
Perchezițiile de luni au dus la descoperirea și confiscarea a mai mult de 50 de dispozitive informatice și de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, stick-uri de memorie și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte valute, documente, precum și obiecte de lux, inclusiv ceasuri, bijuterii și genți de marcă.
Pe ce se bazează propunerea de arestare?
Începând cu anul 2018, un grup infracțional organizat, condus de Ciorbă Vladimir și Postoacă Gheorghe Emanuel, și completat de Postoacă Nicolae Cristian și Mihai Alexandru, a fost implicat într-o serie de activități ilegale, inclusiv delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și spălarea banilor.
Aceste infracțiuni au avut un impact semnificativ asupra bugetului național, prin obținerea frauduloasă de sume de bani de la stat, inclusiv rambursări și restituiri ilegale de taxe și impozite.
Grupul s-a extins, incluzând o rețea complexă de membri, printre care Postoacă Flerin Alexandru, Postoacă Nicolae Cristian, Oprea Oana Claudia, și mulți alții, care au contribuit la perpetuarea acestor activități ilegale.
Printre domeniile economice în care grupul și-a desfășurat activitatea se numără dezvoltarea imobiliară, un sector extrem de profitabil, în special în zona construcției de ansambluri rezidențiale și aparthoteliere.
Pentru a masca aceste activități, grupul a utilizat societăți precum Nordis Management S.R.L., care, la începutul anului 2018, era o agenție imobiliară fără experiență în dezvoltarea de proiecte imobiliare.
Promovarea diverselor proiecte imobiliare în România
Totuși, în perioada 2019-2021, societatea a început să promoveze diverse proiecte imobiliare în zonele din România, precum București, Sinaia, Brașov și Mamaia Nord, prin canale publicitare diverse: online, pe rețele sociale (Facebook, Instagram), la televiziuni și prin panouri publicitare.
Proiectele promovate au fost prezentate ca fiind revoluționare, afirmându-se că sunt cele mai mari și inovative dezvoltări imobiliare din România și chiar din Europa de Est, folosindu-se termeni exagerați pentru a atrage investitori și clienți.
De exemplu, „cel mai mare ansamblu rezidențial și hotelier de 5 stele din România” și „cel mai remarcabil ansamblu din Brașov”. În ciuda acestor afirmații, realitatea nu corespundea cu promisiunile făcute.
Societatea Nordis Management avea o cifră de afaceri mică până în anul 2018, și nu deținea experiență relevantă în domeniul dezvoltărilor imobiliare. După 2019, societatea și-a schimbat obiectul de activitate, trecând de la agenție imobiliară la dezvoltator imobiliar, fără însă să fi înregistrat progrese semnificative în domeniu. De exemplu, proiectul imobiliar din Sinaia, promovat încă din 2019, nu avea autorizație de construcție la acel moment și nu făcuse niciun demers pentru obținerea acesteia.
Numeroase antecontracte de vânzare-cumpărare pentru unități locative
Începând cu 2019, grupul a încheiat numeroase antecontracte de vânzare-cumpărare pentru unități locative, adunând sume colosale de la clienți, dar fără a întreprinde pași concreți pentru demararea construcțiilor.
În perioada 2019-2021, doar din avansurile clienților au fost încasate aproximativ 700 de milioane de lei, iar contractele de vânzare erau de obicei standardizate și imposibil de negociat, cu avansuri neobișnuit de mari (90-95%).
În pofida promovării și vânzării unor proiecte imobiliare ce nu aveau autorizațiile necesare sau chiar nu existau în realitate, clienții au fost încurajați să semneze contracte și să plătească sume mari de bani. Grupul a recurs la diverse metode de spălare a banilor, inclusiv transferuri rapide ale sumelor de bani din conturile societății către conturile membrilor grupului și ale familiilor acestora.
Fondurile au fost retrase rapid, în numerar, prin ATM-uri sau la ghișee bancare, iar multiple rapoarte de tranzacții suspecte au fost transmise autorităților financiare.
În cadrul investigațiilor, s-au descoperit peste 40 de societăți asociate sau preluate de grup, cu diverse activități, inclusiv intermediere imobiliară, publicitate, consultanță în tehnologia informației și lucrări de construcții. Aceste entități au fost folosite pentru a facilita transferul și retragerea sumelor de bani obținute fraudulos.
Întregul referat cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv poate fi consultat mai jos.
referat cu propunere de luare a masurii arestului preventiv.