‘Am ajuns la un acord’, a scris Michael Mann pe contul său de Twitter, fără să ofere alte detalii.
La sediul ONU de la Geneva, erau în curs pregătiri pentru anunţul oficial al acestui acord, a informat un corespondent al agenţiei France Presse, aflat la faţa locului.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, înconjurată de toţi miniştrii angajaţi în negocierile legate de programul nuclear iranian, a citit sâmbătă dimineaţă la sediul ONU din Geneva o declaraţie comună în care este anunţat ‘un acord privind un plan de acţiune’, transmite AFP.
‘Am ajuns la un acord privind un plan de acţiune’, a declarat Catherine Ashton, avându-l alături pe ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.
Barack Obama salută acordul
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a apreciat sâmbătă ca o ‘primă etapă importantă’ acordul interimar încheiat cu Iranul cu privire la programul său nuclear, subliniind în acelaşi timp ‘dificultăţile enorme’ care rămân în acest dosar, relatează AFP.
În cursul unei intervenţii solemne de la Casa Albă, şeful statului american a dat asigurări că acest acord, obţinut la Geneva cu mari eforturi, ‘barează drumul cel mai evident’ al Republicii Islamice spre bomba atomică.
Potrivit unui responsabil american cu rang înalt, în substanţă, acest acord ‘opreşte progresul în programul nuclear’ al Iranului şi ‘nu recunoaşte dreptul la îmbogăţirea’ uraniului al acestei ţări.
Conform demnitarului citat, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, acordul interimar prevede ‘neutralizarea stocurilor (de combustibil nuclear) îmbogăţit la 20%’ şi enunţă principiul ‘inspecţiilor amănunţite’ la instalaţiile nucleare iraniene.
Barack Obama a mai afirmat că, ‘pentru prima dată în aproape un deceniu, am oprit progresul programului nuclear nuclear iranian, iar componente esenţiale ale programului vor fi anulate’.
‘Noi inspecţii vor oferi un larg acces la echipamentele nucleare iraniene şi vor permite comunităţii internaţionale să verifice dacă Iranul îşi respectă angajamentul’, a promis preşedintele american.
Obama, care încă din campania sa electorală din anii 2007-2008 a susţinut ideea de a întinde mâna duşmanilor Statelor Unite, printre care Iranul, acţionând în acelaşi timp pentru înăsprirea regimului sancţiunilor ce au sufocat economia acestei ţări, a subliniat că, ‘odată cu alegerea unui nou preşedinte al Iranului în acest an, a apărut o deschidere diplomatică’.
La sfârşitul lunii septembrie, Barack Obama a discutat la telefon cu noul lider iranian, Hassan Rohani, o premieră în relaţiile dintre cele două ţări după revoluţia islamică din 1979 care a dus la întreruperea relaţiilor diplomatice bilaterale.
Lavrov mizează pe „win-win”
Acordul încheiat la Geneva între Iran şi G6 (cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) oferă un cumul de factori în direcţia pozitivă, când ‘nimeni nu a pierdut şi toţi au de câştigat’, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, potrivit ITAR-TASS.
În primul rând, acordul înlătură riscul de proliferare a armelor de distrugere în masă legat de programul nuclear iranian, a subliniat şeful diplomaţiei ruse. ‘Am înlăturat substanţial riscurile, am anulat acele probleme care preocupau multe ţări legat de faptul că programul nuclear iranian ar putea presupune riscuri de proliferare a armelor de distrugere în masă’, a subliniat ministrul.
De asemenea, Lavrov şi-a exprimat certitudinea că ‘realizarea acestui acord va consolida în mod serios încrederea (dintre părţi), încredere care lipsea şi care cauza dispute suplimentare în această regiune a Orientului Mijlociu (OM), în Nordul Africii, în zona Golfului Persic’.
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, acordul ‘va permite crearea de premise suplimentare pentru atingerea acelui obiectiv care a fost trasat de comunitatea mondială în 2010: convocarea conferinţei în vederea înfiinţării în OM a unei zone libere de arme nucleare’.
Ministrul rus al afacerilor externe şi-a exprimat speranţa că acordul ‘va avea un efect pozitiv şi asupra eforturilor în vederea reglementării problemei siriene, includerii Iranului în activitatea constructivă a tuturor pentru desfăşurarea conferinţei Geneva-2’.
Israelul se opune în continuare
Israelul a denunţat duminică semnarea unui ‘acord prost’ la Geneva pe marginea programului nuclear iranian, afirmând că Teheranul a obţinut ‘ce şi-a dorit’, informează AFP.
‘Acesta este un acord prost, care îi oferă Iranului exact ceea ce îşi dorea: relaxarea semnificativă a sancţiunilor şi menţinerea unei părţi semnificative din programul său nuclear’, se spune într-un comunicat al biroului de presă al premierului israelian Benjamin Netanyahu, comunicat emis la câteva ore după încheierea acordului istoric între marile puteri ale lumii şi Iran.
‘Acordul îi permite Iranului să continue îmbogăţirea uraniului, îi lasă în funcţiune centrifugele şi îi permite să producă materie pentru arme nucleare’, se spune în textul comunicatului. De asemenea, ‘acordul nu a dus nici la oprirea centralei de la Arak’, reactor cu apă grea situat în nordul Iranului, mai constată comunicatul.
Potrivit biroului de presă al premierului israelian, ‘presiunile economice la care era supus Iranul ar fi putut duce la un acord mult mai bun, ce s-ar fi soldat cu lichidarea capacităţilor nucleare iraniene’.
La rândul său, ministrul israelian al economiei, Naftali Bennett, a dat asigurări că Israelul nu este angajat în încheierea acordului de la Geneva şi are dreptul să se apere. ‘Iranul ameninţă Israelul şi Israelul are dreptul să se apere’, a spus Bennett, liderul partidului Habait Haieudi (Casa Evreiască), partid de extremă dreapta. ‘Acordul lasă intactă maşinăria nucleară iraniană şi îi permite Iranului să producă o bombă nucleară într-o perioadă de 6-7 săptămâni. Israelul este pregătit pentru orice’, a declarat ministrul israelian la postul de radio militar.
Cu toate acestea, după încheierea acordului, secretarul de stat american, John Kerry, a încercat să asigure statul evreu că ‘acordul va face lumea mai sigură (…), Israelul mai sigur, partenerii din regiune mai siguri’. ‘Nu există absolut nicio diferenţă între obiectivul final al SUA şi Israelului, care este acela ca Iranul să nu aibă bombă nucleară’, a spus şeful diplomaţiei americane.
Sursa: Agerpres
Dosarul nuclear iranian: Acord la Geneva
24 noiembrie 2013, 09:19
Ultima modificare în 24 noiembrie 2013, 11:19
Marile puteri şi Iranul au ajuns, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la un acord privind controversatul program nuclear al Teheranului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton.
Etichete: iran,
nuclear,
obama
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook