Cea mai mare minciună din ’89, elucidată de Dosarul Revoluției

Generalul Cătălin Ranco Pițu, procurorul-șef în Dosarul Revoluției, a dezvăluit informații despre probele care au rămas ascunse timp de 34 de ani în legătură cu evenimentele din decembrie 1989. Într-un interviu pentru Antena 3, Pițu a dat detalii din dosarul care are nu mai puțin de 3000 de volume.

Pe 22 decembrie 1989, au apărut primele avertizări la Televiziune cu privire la prezența presupușilor „teroriști”. Termenul fusese anterior folosit și de Nicolae Ceaușescu cu doar câteva zile în urmă.

După încheierea Revoluției, oamenii vorbeau despre implicarea unor străini în evenimentele care au avut loc. Conform rechizitoriului din Dosarul Revoluției, nu au existat „teroriști” străini. Cu toate acestea, avertizările publice privind prezența lor au creat un efect devastator. După 22 decembrie, numărul victimelor s-a înmulțit de șapte ori.

„Cea mai mare minciună din timpul Revoluției, cea mai mare dezinformare, inducere în eroare, a fost cea cu privire la existența securist-teroriștilor. Aceștia nu au existat. A fost o minciună în urma căreia au rezultat 850 de morți și aproximativ 3500 de răniți.

Consecințele acestei induceri în eroare au fost deosebit de dramatice pentru poporul român”, a spus generalul Cătălin Ranco Pițu, marţi seară, la Antena 3 CNN.

A fost foc fratricid, s-a tras haotic

Începând cu ziua de 22 decembrie, zeci de mii de civili s-au înarmat cu arme provenite din depozitele Gărzilor Patriotice. Au fost arme militare de foc sau arme primite direct de la unitățile militare pe baza buletinului de identitate. Astfel, printre numeroasele forțe militare aduse în mod inutil în marile orașe, s-au intercalat zeci de mii de civili înarmați care, conform descrierilor, păreau asemănători cu teroriștii. Deoarece erau îmbrăcați civil, ei deschideau focul din orice poziție, provocând decese printre copii, bătrâni și femei, ucigând fără discernământ pe oricine și oriunde.

Au avut loc numeroase situații de foc fratricid, cu consecințe dramatice, mai ales pe timp de noapte. Când orice individ purtând o armă, fie militar, fie civil, a fost confundat cu un presupus securist-terorist. Acesta este rezumatul declarațiilor procurorului-șef Cătălin Ranco Pițu, semnatarul rechizitoriului din Dosarul Revoluției.