Dosarul Roșia Montană. Canadienii cer anularea deciziei favorabile României

Acționarul principal al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), Gabriel Resources, cel care este dezvoltatorul proiectului minier care a fost blocat, a hotărât să ceară, conform Profit.ro, anularea deciziei favorabile României în cadrul procedurii de arbitraj desfășurată timp de 9 ani la Washington. În această procedură, compania ceruse despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru presupusa blocare abuzivă a proiectului, despăgubiri care au fost respinse de tribunalul arbitral.

Statul român, prin ANAF și Ministerul Finanțelor, a inițiat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru a recupera de la aceasta costurile de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj desfășurată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), afiliat Băncii Mondiale.

″Compania intenţionează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenţia ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală şi va desfiinţa dispoziţia de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)″, scrie Profit.ro.

ANRM refuză să prelungească licența

Acționarul principal intenționează să conteste și recenta decizie a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la București, care a respins solicitarea companiei de a prelungi cu încă 5 ani, până în 2029, licența de concesiune pentru exploatarea perimetrului aurifer-argintifer Roșia Montană, licență emisă inițial în 1999 și prelungită ulterior în 2019.

Gabriel Resources a menționat că, în luna mai, a obținut 3,25 milioane de dolari de la acționari, în urma unui plasament privat, și a specificat că din această sumă a alocat 1,5 milioane de dolari pentru costurile procedurii de anulare a deciziei ICSID favorabile României. Gabriel Resources speră să mai strângă încă 2,325 milioane de dolari de la acționari, ceea ce, conform estimărilor proprii, ar asigura fonduri suficiente până în luna august, după care va fi necesar să găsească surse alternative de finanțare suplimentară.

Tribunalul arbitral de la Washington a respins

Pe 8 martie, tribunalul arbitral de la Washington a respins pretențiile reclamanților în cazul Roșia Montană, obligând companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) să plătească României cheltuielile de judecată, plus dobândă. Reprezentanții Gabriel Resources și-au exprimat atunci „dezacordul ferm” și au afirmat că decizia tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câștig de cauză României în dosarul Roșia Montană, este „în totală contradicție cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.

„Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, precizează decizia tribunalului arbitral de la Washington