Update: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 februarie 2025, respectiv 25 februarie 2025, faţă de inculpaţii:

  • CHIRILĂ FLORIN-LAURENŢIU, director Direcţia Tehnică în cadrul C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
  • VIŞAN GEORGE-GABRIEL, director Comercial în cadrul C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
  • CRISTEA CĂTĂLIN-VIOREL, consilier al directorului general al C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită (4 infracţiuni) şi complicitate la dare de mită (3 infracţiuni din care 2 în formă continuată);
  • MOCANU LUCIANA-IZABEL, funcţionar în cadrul C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
  • DUMITRACHE ION, şeful organizaţiei municipale Constanţa a unui partid politic, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită şi infracţiunii constând în fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
  • VOINESCU IONUŢ, ofiţer de poliţie în cadrul Gărzii de Coastă, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

Ion Dumitrache, reținut de DNA, alături de alte 16 persoane

De asemenea, au fost reţinute 12 persoane fizice fără calitate specială, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale care activează în Portul Constanţa, pentru comiterea mai multor infracţiuni de dare de mită sau complicitate la dare de mită.

Potrivit DNA, cei 17 (şaptesprezece) inculpaţi menţionaţi anterior vor fi prezentaţi, la data de 25 februarie 2025, cu propunere de arestare preventivă, Tribunalului Bucureşti. Potrivit autorităților, inculpatul Dumitrache Ion va fi prezentat la data de 25 februarie 2025 cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Bucureşti, într-o cauză disjunsă din prezentul dosar.

Anchetatorii discută despre șpăgi care depășesc 6 milioane de euro

Știrea inițială: Anchetatorii discută despre șpăgi care depășesc 6 milioane de euro, oferite pentru obținerea de contracte de mentenanță, bunuri și servicii în port. Toate aceste activități au fost documentate prin înregistrări video și audio realizate de investigatori sub acoperire.

În dosar se regăsesc sute de ore de interceptări, iar procurorii DNA București susțin că au identificat modul în care erau distribuite șpăgile. Potrivit acestora, cel puțin 300.000 de euro, bani marcați, ar fi fost tranzacționați pentru obținerea de beneficii, inclusiv terenuri în Portul Constanța, contracte de mentenanță sau servicii.

„Ăla e un dosar pornit acum un an de zile, după părerea mea, cel mai de impact dosar pe care l-am avut la nivel de conținut. Avem zeci de persoane și cred că e pentru o dată, măcar pentru ultimii 20 de ani, am făcut curățenie în Portul Constanța. E o mare vulnerabilitate, pentru că, așa cum am perceput noi ca urmare a acestui dosar, e vorba de rețele care aparent nu se înțeleg, dar de fapt se înțeleg complet, și scopul e unul singur: să facă bani. Asta înseamnă că beneficiază și de paliere de protecție”, a declarat Marius Voineag, procuror-șef al DNA, potrivit stririleprotv.ro.

Ce metode au folosit pentru a da șpăgile

Procurorii anticorupție au recurs la un investigator sub acoperire, care, conform susținerilor anchetatorilor, ar fi primit șpăgi de zeci de mii de euro de la oameni de afaceri. Fiecare dată, investigatorul oferea detalii despre încercările de corupere a funcționarilor, iar ulterior preda banii Direcției Naționale Anticorupție, transformându-i astfel în dovezi pentru acuzare.

Oamenii de afaceri nu ezitau să umple pungi de cadouri cu zeci de mii de euro, oferind astfel presupusa mită pentru decidenții din port, care erau, de fapt, investigatori sub acoperire.

Iată un dialog între aceștia, obținut de stirileprotv.ro:

Buduru Petrică: „Să vă fac un cadou… un parfum. Da? Și sub… dedesubt e o mulțumire a mea. (…) Pe urmă îmi spuneți ori de câte ori… E bine așa?”

Investigator sub acoperire: „Da.”

Buduru Petrică: „Vă pun zece… Bine? …… Vă arăt parfumul… că e parfum, da? Mie mai mult îmi convine așa. Și ori de câte ori e ceva nevoie, îmi spuneți.”

Ion Dumitrache s-a suspendat din funcțiile poliției

Amintim că Ion Dumitrache, președintele organizației municipale a PSD Constanța, a ales să se suspende din toate funcțiile politice pe care le deținea în partid, fiind vizat de o anchetă derulată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în Portul Constanța. Această decizie a fost luată în contextul unor percheziții extinse efectuate de procurori în mai multe județe, care vizează fapte de corupție legate de activitățile economice desfășurate în port.

Procurorii DNA au desfășurat 41 de percheziții în județele Constanța, Dâmbovița, Brașov și în București, având ca obiect suspiciuni de luare și dare de mită pentru perioada 2024-2025. În cadrul acestei anchete, sunt suspectați funcționari publici și oameni de afaceri implicați în activități ilegale legate de economia portuară.

După obținerea autorizațiilor necesare de la instanțele competente, anchetatorii au efectuat descinderi la diverse locații din cele patru județe, inclusiv la sediul unei instituții publice, la domiciliile unor persoane fizice și la punctele de lucru ale unor societăți comerciale. Mai multe puteți citi aici.