Autoritățile din România au anunțat în multiple rânduri că este interzis ca oamenii să hrănească urșii. S-au dat și amenzi celor care au fost prinși făcând acest lucru. Pentru a descuraja și mai mult această activitate, autoritățile au decis să aplice amenzi duble celor care sunt prinși încălcând regulile.
Este interzisă hrănirea urșilor
Este interzisă hrănirea urșilor. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va implementa controale stricte pe Transfăgărășan, între Valea lui Stan și Valea Peștilor. Anunțul a fost făcut de președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, într-o declarație dată miercuri la Știrile B1 TV.
Potrivit lui Păștinaru, controalele vor fi efectuate de echipe mixte formate din angajați ai ANPM, Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române. Scopul acestor acțiuni este de a stopa incidentele în care animalele sălbatice, în special urșii, devin agresive față de oameni și vehicule.
„Agenția Națională de Mediu este responsabilă cu plata despăgubirilor pentru atacurile animalelor sălbatice și trebuie să prevenim aceste atacuri”, a subliniat Păștinaru.
Sancțiuni pentru oprirea și hrănirea urșilor
Noile măsuri vor include două tipuri de sancțiuni. Prima va fi o amendă aplicată de Poliția Rutieră pentru staționarea sau oprirea vehiculelor, în conformitate cu reglementările în vigoare, care prevăd amenzi între 2 și 3 puncte.
A doua sancțiune va fi aplicată pentru hrănirea urșilor și altor animale sălbatice, conform articolului 48 din Legea Vânătorii, amenzile fiind cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Întrebat despre extinderea măsurilor pe Valea Prahovei, Păștinaru a declarat că există intenția de a implementa controale similare și în această zonă.
„Încercăm să creăm echipe mixte și pentru Valea Prahovei, având în vedere importanța prevenirii hrănirii urșilor și a altor animale sălbatice”, a spus președintele ANPM.
Regulile trebuie respectate de către turiști
Împreună cu Jandarmeria Prahova și colegii de la Garda Forestieră, autoritățile vor lucra pentru a dezvolta o strategie eficientă de control.
Păștinaru a subliniat că este esențial ca publicul să conștientizeze pericolele asociate cu hrănirea animalelor sălbatice și să evite aceste practici pentru a preveni tragedii.
„Animalele sălbatice nu sunt animale de companie și nu trebuie hrănite”, a adăugat el.
Amendă dublă pe Transfăgărășan
Turiștii care se opresc pe Transfăgărășan, între Valea lui Stan și Valea cu Pești, pentru a hrăni urșii care se apropie de drum vor fi sancționați cu amenzi de către atât Jandarmerie, cât și Poliție. Amenzile vor fi aplicate atât pentru hrănirea animalelor, cât și pentru oprirea vehiculului pe drumul național.
Conform legislației în vigoare, hrănirea animalelor sălbatice este considerată contravenție și este pedepsită cu amenzi între 500 și 1.500 de lei. De asemenea, șoferii care opresc pe Transfăgărășan riscă sancțiuni suplimentare pentru oprirea neregulamentară, cu amenzi între 290 și 435 de lei (2-3 puncte amendă) și 2 puncte de penalizare.
În cazul staționării neregulamentare, amenzile variază între 580 și 725 de lei (4-5 puncte amendă) și 3 puncte de penalizare.