Banca Comercială Română (BCR) acordă credite cu dobândă subvenţionată integral de către stat proprietarilor de locuinţe sau asociaţiilor de proprietari care doresc să îşi reabiliteze termic imobilele.

Banca a semnat recent cu Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului o convenţie privind plata dobânzii subvenţionate aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală pentru reabilitarea termica a clădirilor de locuit. BCR este a doua bancă care intră în programul de creditare pentru reabilitarea blocurilor, după CEC Bank.

„Pe lângă creditul propriu-zis, propunem clienţilor persoane fizice şi asociaţii de proprietari, un pachet de produse şi servicii bancare. Astfel, pentru asociaţiile de proprietari, pachetul conţine gratuitatea tuturor operaţiunilor intrabancare, abonament la serviciul de efectuare plăţi prin canale alternative fără comision lunar şi carduri de debit fără comision anual, precum şi dobânzi preferenţiale la constituirea depozitelor în lei la o lună”, a declarat Melania Mirea, şefa departamentului dezvoltare afaceri şi produse micro şi PFA din cadrul BCR.

BCR mai oferă firmelor de construcţii care iau parte la programul de reabilitare termica dobânzi avantajoase pentru sumele constituite ca garanţie de buna execuţie a lucrărilor.

Până în prezent nu a fost acordat nici un credit prin acest produs.

Bani şi de reparaţii

Sumele creditate pot fi utilizate şi pentru repararea sau achiziţionarea cu montaj a unei centrale termice de bloc sau pentru o locuinţă individuală. Totodata, pot fi făcute lucrări de termo-hidro izolare a acoperişului/terasei, dar şi de înlocuire a tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă din punct de vedere energetic.

De asemenea, creditul se acordă şi pentru instalarea unor sisteme alternative de asigurare a energiei aferente încălzirii sau iluminatului.

Perioada de acordare a creditului este de maximum 5 ani, iar dobânda este integral subvenţionată de către  Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului.

Banca nu percepe niciun alt comision în afara comisionului de gestiune solicitat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Ca şi în cazul programului „Prima Casă“, există un prag maxim până la care te poţi împrumuta. Este vorba despre suma de 1.750 de euro/cameră, în cazul apartamentelor, excluzând bucătăria, holul şi baia, şi un prag maxim de 7.500 de euro în cazul caselor.

De menţionat faptul că, pentru a accesa un credit, 90% din proprietarii unui bloc trebuie să fie de acord cu împrumutul pe care îl va face asociaţia de proprietari ca entitate juridică.

Citeşte şi De ce «Reabilitarea 2» riscă să fie un program mort din faşă