Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a admis că două bombardiere strategice ruse au patrulat deasupra apelor neutre din Marea Japoniei, Informațiile au fost furnizate de agenţiile de presă ruse. În paralel, Coreea de Sud a afirmat că avioanele ruse au intrat în zona sa de identificare pentru apărare aeriană.

Conform surselor citate, zborul a durat în jur de şapte ore. În plus, potrivit datelor, pe anumite segmente ale rutei lor, cele două bombardiere au fost escortate de avioane F-16 ale forţelor aeriene sud-coreene, au menţionat media ruse.

Informațiile au fost furnizate de Reuters care a citat agențiile de presă ruse.

Rusia nu recunoaşte zona de identificare pentru apărare aeriană a Coreei de Sud

Trebuie menționat că în ultimii ani, avioane ruse şi chineze au intrat deseori în zona de identificare pentru apărare aeriană a Coreei de Sud. Spre deosebire de spaţiul aerian, o zonă de identificare pentru apărare aeriană (ADIZ) este o zonă unde ţările pot cere unilateral ca un avion străin să ia măsuri speciale pentru a se identifica, în scopul prevenirii unor accidente. Nicio lege internaţională nu guvernează o ADIZ.

Rusia nu recunoaşte zona de identificare pentru apărare aeriană a Coreei de Sud. De partea sa, China afirmă că zona respectivă nu este spaţiu aerian teritorial şi că toate ţările trebuie să se bucure de libertate de mişcare acolo.

Perspectivele unui dialog strategic cu SUA sunt neclare

Pe de altă parte, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a susținut că perspectivele unui dialog strategic cu SUA sunt „neclare” din cauza politicii Washingtonului.

„Să facem speculaţii cu privire la perspectivele unui dialog strategic cu SUA, care a fost suspendat de americani, este o sarcină ingrată. Voi fi sincer: perspectivele reluării acestuia sunt departe de a fi clare din cauza politicii nechibzuit de agresive faţă de Rusia pe care Washingtonul o urmează. Cu siguranţă monitorizăm unele semnale privind reluarea dialogului pe probleme legate de armele ofensive strategice, dar nu este clar ce se află în spatele lor. Şi oricum, discuţiile nu ar trebui să fie purtate prin mass-media”, a notat Riabkov.

Oficialul rus a subliniat că Moscova şi-a reafirmat în mod repetat disponibilitatea de a menţine interacţiunea pragmatică cu Washingtonul „pentru a reduce tensiunile şi riscurile, pentru a preveni o escaladare periculoasă şi o cursă a înarmărilor, precum şi pentru a consolida stabilitatea strategică, în special prin asigurarea controlului armelor”.

Printre altele, viceministrul rus de externe a avertizat NATO cu privire la consecinţele ignorării „liniilor roşii” ale Federaţiei Ruse, notează TASS.