Nici Ordonanta de urgenta nr. 98/1999 si nici Instructiunea nr. 3 emisa de CNVM in luna martie nu au impiedicat persoanele disponibilizate sa-si incaseze toate salariile compensatorii inainte de termenul stabilit, respectiv un an. SVM-uri au gasit doua solutii ingenioase prin care oamenii isi pot incasa toti banii in cateva zile, fara sa incalce legea.
Multimea de tranzactii cross inregistrate cu pachete identice de actiuni ale societatilor cotate pe piata extrabursiera a atras atentia operatorilor, cu atat mai mult cu cat aceste tranzactii sunt realizate fara variatii semnificative ale pretului. Brokerii au descoperit ca aceste tranzactii sunt realizate cu banii disponibilizatilor prin intermediul a patru-cinci SVM-uri cu renume pe piata de capital romaneasca. Tinta predilecta a tranzactiilor este reprezentata de societatile ale caror actiuni au lichiditate mare.
Un caz concludent este cel al societatii Marmosim, care inregistreaza zilnic 20 – 40 de tranzactii cross, cu un pachet de 125.000 de actiuni. Societatea de valori mobiliare care a incheiat contract cu disponibilizatul ii transfera acestuia in cont actiuni Marmosim la 1.350 lei/actiune, din contul SVM, printr-o tranzactie cross. Proprietarul actiunilor solicita inregistrarea ca actionar in registrul actionarilor. In etapa urmatoare, disponibilizatul solicita o dovada de la registru ca este posesor al acestor actiuni. Cu aceasta dovada, posesorul actiunilor merge la alt SVM, la care a fost indrumat de brokerii prin care a cumparat actiunile. Acolo solicita vanzarea actiunilor, mai putin zece actiuni, astfel incat contul sa nu fie lichidat. SVM solicita transferul actiunilor din depozitar, apoi le vinde tot printr-o tranzactie cross, de aceasta data cu 1.300 lei/actiune, catre aceeasi societate la care disponibilizatul a deschis contul. In acest fel, la SVM la care disponibilizatul a deschis contul, este inregistrat in continuare ca investitor care nu a solicitat eliberarea unor sume de bani. Se incadreaza perfect in prevederile legale ale OUG nr. 98/1999 si respecta instructiunile CNVM, care impun ca investitorul disponibilizat „sa nu solicite societatii de valori mobiliare la care a deschis contul eliberarea unor sume de bani aflate in contul de numerar sau lichidarea contului de actiuni. In plus, cele doua SVM-uri care opereaza printr-o intelegere astfel de tranzactii, castiga atat comisionul pentru tranzactii, cat si diferenta de 50 lei la fiecare actiune tranzactionata.
Banii raman
in familie
O alta metoda practicata de cele patru-cinci SVM-uri care lucreaza cu disponibilizati este cea a „tranzactiilor in familie”. Acest gen de tranzactii justifica acele cresteri de peste o mie la suta ale preturilor unor actiuni cu lichiditate redusa pe piata RASDAQ. In acest caz, disponibilizatul apeleaza la o ruda apropiata pentru incheierea tranzactiei. Acea ruda isi deschide un cont la SVM si solicita cumpararea a 40-50 de actiuni, cu o valoare de 2.000 – 2.500 lei/ actiune. La deschiderea contului disponibilizatului, acesta solicita cumpararea acelor actiuni, la un pret de o suta de ori mai mare, respectiv 200.000 – 250.000 lei pentru o actiune. Disponibilizatul ramane timp de un an cu 40 de actiuni in cont, actiuni mult supraevaluate, in timp ce banii proveniti din platile compensatorii sunt incasati de ruda apropiata si ajung tot in familia disponibilizatului.