Două cazuri de infectare cu virusul West Nile în România. Ce recomandă INSP

west nile

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Institutul Național de Statistică (INS) a transmis că joi, pe data de 1 august, au fost confirmate două cazuri de infectare cu virusul West Nile. De asemenea, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a explicat cum să ne ferim de această boală.

Două cazuri de infectare cu West Nile în România. Recomandările INSP

Cele două cazuri au fost raportate pentru o persoană din categoria de vârstă 60-69 de ani și pentru o persoană de 80 de ani. Persoanele infectate provin din București și județul Mureș.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează că neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă transmisă prin înțepătura de țânțar, este favorizată de temperaturile ridicate și de valurile de căldură care urmează ploilor abundente.

Iată care sunt recomandările INSP:

  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Cum se manifestă virusul West Nile?

Virusul West Nile, care se răspândește în principal în sezonul cald prin intermediul țânțarilor, poate provoca o gamă variată de infecții. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome severe sau au simptome ușoare, precum febra și durerile de cap.

Cu toate acestea, în unele cazuri, infecția poate evolua într-o formă gravă, afectând măduva spinării sau creierul, ceea ce poate pune în pericol viața.

Drmax.ro informează că virusul West Nile a fost identificat pentru prima dată în 1937 în regiunea West Nile din Uganda. În prezent, acesta a fost detectat în Asia, America și Europa, inclusiv în România.

Institutul Național de Sănătate Publică precizează că infecțiile cu virusul West Nile sunt active în România între lunile iunie și octombrie, fiind mai frecvente în sud-vestul și sud-estul țării, precum și în orașele Brăila, Galați, Iași și București.

Virusul West Nile se transmite la oameni și animale prin mușcăturile țânțarilor infectați, care devin purtători ai virusului după ce suge sângele păsărilor infectate. Este important de menționat că infectarea nu se poate produce prin contact direct cu o persoană sau un animal infectat.

Cele mai multe cazuri de infecție apar în sezonul cald, când țânțarii sunt mai activi. Perioada de incubație variază între patru și zece zile.

Virusul West Nile poate fi transmis și prin alte modalități, inclusiv de la mamă la copil în timpul sarcinii sau alăptării, prin transfuzie de sânge, sau în urma unor intervenții chirurgicale care implică transplant de organe. Mai multe puteți afla aici.