Două centrale nucleare ucrainene au fost deconectate în urma unui nou atac rusesc cu rachete. Operatorul ucrainean Energoatom spune că una dintre centrale este în regulă, însă nu se poate genera energie. În acest timp, un primar ucrainean spune că nu există curent și nici apă.
Două centrale nucleare ucrainene au fost deconectate! Rusia a efectuat un nou atac cu rachete: Nu există curent, apă
În cursul zilei de miercuri, mai multe unități ale centralei nucleare Pivdenukrainsk au fost deconectate. Aceasta se află în sudul Ucrainei, însă un scenariu asemănător a avut loc și la centrala nucleară Hmelniţki, din vestul țării.
Unitățile de la cele două centrale nucleare au fost deconectate după ce a avut loc un nou atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice a țării conduse de Volodimir Zelenski.
Operatorul ucrainean Energoatom a transmis un mesaj în care spune că la centrala Pivdenukrainsk totul este în regulă, însă adaugă că nu se poate genera nicăieri energie.
Primarul orașului Netişin, situat în apropierea centralei Hmelniţki, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care spune că unitățile au fost oprite și că nu există curent și apă și că este posibil să nu existe nici încălzire, scrie Reuters.
AIEA afirmă că se intensifică discuțiile privind crearea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare
Într-o altă ordine de idei, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU își intensifică consultările cu privire la crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, în urma unor noi bombardamente care au lovit centrala în weekend.
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), nu a oferit niciun detaliu despre intensificarea eforturilor de creare a zonei de protecție, pe care o solicită de luni de zile.
Într-un comunicat de presă din 21 noiembrie, el a declarat că bombardamentul care a avut loc la sfârșitul zilei de 19 noiembrie și la începutul zilei de 20 noiembrie a fost „unul dintre cele mai grave incidente de acest fel din ultimele luni la această unitate”.
Inspectorii AIEA au putut confirma că, în pofida gravității bombardamentelor, echipamentele cheie au rămas intacte și că nu au existat probleme imediate de siguranță nucleară sau de securitate, a declarat Grossi.
Patru experți în securitate nucleară ai AIEA, care se află în prezent la sit, au fost informați de către conducere cu privire la impactul bombardamentelor și apoi au evaluat amploarea pagubelor, a spus el.
Starea celor șase unități de reactor de la Zaporojie este stabilă, se arată în comunicat, dar se adaugă că experții AIEA au observat în continuare pagube extinse pe tot cuprinsul sitului.
„Acesta este un motiv major de îngrijorare, deoarece demonstrează în mod clar intensitatea atacurilor asupra uneia dintre cele mai mari centrale nucleare din lume”, a declarat Grossi, scrie Radio Free Europe.