În plângerea sa, Century International Arms – cel mai mare importator şi angrosist de arme de foc din America de Nord – afirmă că M+M Inc. din Eastlake, statul Colorado, a contactat C.N. Romarm S.A., încălcând ceea ce Century International susţine că este echivalent cu un contract de exclusivitate privind importul şi vânzarea în SUA a anumitor arme furnizate de Romarm.
Marţi, după opt luni de la intentarea procesului la tribunalul districtual din Vermont, M+M Inc. a prezentat un răspuns în care neagă toate acuzaţiile Century International şi cere clasarea cazului.
Century International Arms, care operează un centru de fabricaţie şi distribuţie în Arrowhead Industrial Park din Georgia, este şi importator de arme, inclusiv populara puşcă semiautomată românească WASR-10. Century preia armele importate şi le adaptează la fabrica sa din Georgia, pentru a le face conforme legilor americane. Armele astfel modificate sunt apoi vândute comercianţilor de armament sub denumirea GP/WASR 10/63 KR.
‘În urma interferenţei M+M în contractele cu Romarm/FAC (S.C. Fabrica De Arme Cugir), Century nu a putut onora comenzile clienţilor’, se spune în plângerea depusă în iunie 2012.
Century şi Romarm fac afaceri de zece ani. Cel mai recent contract datează din martie 2011 şi prevede ca Romarm să vândă un număr specificat de arme în fiecare lună.
‘În schimb, Century a fost de acord să achite Romarm, în medie, un minimum de 1,35 milioane de dolari pe trimestru şi un minimum de 350.000 de dolari pe lună’, se spune în plângere.
Compania afirmă însă că, în timp ce ea şi-a respectat obligaţiile care îi reveneau, ‘Romarm/FAC nu a livrat cantitatea de arme de foc prevăzută în contractul din 2011’.
Century mai afirmă că, pe lângă contract, cele două companii au semnat un acord prin care se angajau ‘să fie loiale una alteia’ şi să coopereze ‘pentru a promova vânzările de arme de foc şi accesorii româneşti în SUA’.
Century nu poate intenta proces Romarm întrucât contractele sub supuse arbitrajului. În plângere se arată că acordurile cer ca atât Century, cât şi Romarm ‘să participe la arbitraj la Paris în baza reglementărilor internaţionale’.
Century susţine că incapacitatea sa de a-şi onora toate comenzile are drept cauză faptul că Romarm a vândut restul de arme către M+M Inc., ceea ce i-a produs pagube de milioane de dolari.
La momentul depunerii plângerii, Romarm furnizase deja M+M 12.405 arme de foc şi accesorii în precedentele 18 luni şi convenise să livreze angrosistului din Colorado ‘un număr suplimentar de 24.000 arme de foc şi accesorii din august până în februarie 2013’.
Într-o scrisoare datată 2 septembrie 2012, Century a notificat M+M despre contractul său de exclusivitate cu Romarm. Cinci zile mai târziu, M+M a răspuns că va ‘lua în considerare’ scrisoarea.
Plângerea depusă de Century mai susţine că, cel puţin din mai 2011, M+M a acţionat pentru a-i întrerupe relaţia cu Romarm, recomandându-i să încalce acordurile încheiate.
În document se mai afirmă că alte două companii străine, InterOrdinance Austria şi CIT Bahamas, ajută M+M în negocierile sale cu Romarm.
În răspunsul înaintat tribunalului, M+M susţine că orice pagube ar fi suferit Century, acestea au fost ‘provocate de acţiuni sau omisiuni ale părţilor terţe (Romarm)’ de care nu este responsabil. Firma din Colorado mai spune că respectivele contracte au expirat înainte ca M+M să intre în relaţii comerciale cu Romarm. În plus, M+M afirmă că prevederea de exclusivitate încalcă ‘legile din România şi din Uniunea Europeană’.
Century solicită despăgubiri de cel puţin 4 milioane de dolari, plus daune reparatorii şi onorariile avocaţilor.
SURSA: Agerpres