După Hotelul La Poste din Cortina di Ampezzo, care a dat în judecată China în luna aprilie, alte două companii italiene (situate în Parma și care operează în sectorul petrolier) dau în judecată Ministerul Sănătății gigantului asiatic pentru omiterea și întârzierea informațiilor către OMS privind răspândirea infecțiilor cu Covid-19.
Și cer despăgubiri pentru prejudiciul suferit prin închiderea activității, măsură impusă de lockdownul național dispus de guvern la primul val al pandemiei.
Prejudiciile constatate ajung la aproape 18 milioane de euro
”Pierderile suferite din cauza închiderii complete sunt foarte grave”, scriu cele două companii în citația trimisă ministerului chinez, invitat să se prezinte în fața Curții orașului emilian la 9 iulie 2021. Ambele companii au acelaşi proprietar.
Una dintre ele gestionează pe scară naţională mai multe centrale de distribuție a combustibilului. Cealaltă operează în sectorul de distribuție cu propria marcă „TAP” și „ENI” și deține o rețea comercială de staţii de alimentare servicii cu magazine anexate, concentrate în principal în zona de nord-est a Italiei.
Prejudiciile constatate, din cauza prăbușirii veniturilor, ajung la aproape 18 milioane de euro. Suma la care, potrivit avocaților care reprezintă cele două companii emiliene – Giovanni Franchi și Francesca Surano – trebuie adăugat prejudiciul moral, care încă trebuie cuantificat.
În cele șaisprezece pagini ale citației, notificată deja Ministerului Sănătății din China, sunt reluate diferitele etape ale răspândirii virusului, potrivit ILSOLE24ORE.
”China avea datoria de a informa guvernele din întreaga lume”
Potrivit unui studiu italian, noul coronavirus începuse să circule ”deja din noiembrie 2019”, când la Wuhan, cel mai populat oraș din partea de est a țării, cu aproximativ 11 milioane de locuitori, s-au verificat primele cazuri de pacienți care prezentau simptome de pneumonie de cauză necunoscută.
Cu toate acestea, de-abia la 31 decembrie 2019, conform reconstituirii efectuate de avocații celor două companii, autoritățile sanitare chineze au comunicat Organizației Mondiale a Sănătății existența acestor cazuri anormale de pneumonie. Restul este deja istorie.
Autoritățile chineze de sănătate, care, la începutul lunii ianuarie izolează virusul și împărtășesc secvența genetică, Beijingul, care la 23 ianuarie interzice zborurile din Hubei către restul Chinei, dar nu şi pe cele din Hubei către restul lumii, iar de la Wuhan pe tot parcursul lunii ianuarie continuă să decoleze avioane spre Londra, Roma, Paris New York și San Francisco.
Concluzie: potrivit celor două companii, ”conform dreptului internațional, China avea datoria de a informa guvernele din întreaga lume despre ceea ce s-a întâmplat: în fața acestei omisiuni, cele aproximativ 150 de națiuni afectate de epidemie au dreptul să acționeze legal”.