In vreme ce Consiliul European a discutat la Salonic, pentru prima oara in lume, un text al Constitutiei Comune UE, acasa deputatii au lucrat ei insisi. Luati pe sus de imboldul dat de Bruxelles, parlamentarii romani s-au pus si ei pe treaba. Cateva modificari substantiale vor schimba viata cetatenilor romani.
In primul rand, obsesia vesnica a romanului, stagiul militar, este pe cale sa fie eliminata. Cu toate ca trecerea se va face treptat, deputatii au decis ca este necesar ca Romania sa aiba o armata profesionista, cu oameni platiti sa fie soldati. Aceasta va insemna insa o crestere a bugetului Armatei, in prezent de 2,38% din PIB. Deputatii au aprobat zilele trecute textul noii Constitutii, care urmeaza sa fie analizata de Senat.
Libertatea economica, un drept garantat
Adoptata la inceputul tranzitiei, actuala Constitutie aproape ca ignora dreptul la libera initiativa in domeniul economic. Noul text garanteaza, pentru prima oara, libertatea economica a fiecarui cetatean: aparatul birocratic este obligat sa lucreze pentru cetatean, nu ca o favoare, ci ca un drept al fiecaruia.
Noua Constitutie schimba regulile jocului si in materie de proprietate, un sector care a costat scump Romania. si inca mai costa. Greselile Justitiei romane au fost platite scump, in milioane de dolari, tot de catre platitorii de taxe, in urma deciziilor Curtii Europene de la Strasbourg.
De altfel, Justitia romana a primit constant note proaste in rapoartele de tara ale Comisiei Europene, iar corigenta pune in pericol procesul de integrare, dupa cum insusi premierul Adrian Nastase a aratat la Salonic. „Daca vrem sa intram in 2007, va trebui sa avem un Raport de tara favorabil: aceasta inseamna economie de piata functionala, masa critica administrativa, reforma justitiei”. Vrand-nevrand, legislatia romaneasca va trebui schimbata. „In opinia mea, guvernantii nu profita de momentul prilenic, creat de perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, pentru a face o reforma constitutionala reala si benefica. Reglementarea institutiei ordonantelor simple si, mai ales, de urgenta este deficitara si va continua sa puna in inferioritate legislativul fata de executiv”, considera avocatul Adrian Vasiliu.
Din proiectul legii fundamentale europene, poate cele mai interesante puncte – din care unele par SF – asupra carora Parlamentul Romaniei ar putea reflecta sunt:
· dreptul la o buna administratie: fiecare persoana are dreptul sa fie tratate impartial, echitabil de catre institutii si alte organisme. Fiecare persoana are dreptul la daune, daca nu se intampla astfel. Din acest punct de vedere, chiar si Constitutia romaneasca a facut unele progrese, asa cum am aratat mai sus.
· Dreptul de acces la documente.
· Dreptul de vot si de participare la alegeri – atat la cele in Parlamentul european, cat si la cele municipale, in statul de rezidenta;
· Munca prestata de copii este interzisa, iar tinerii trebuie protejati prin conditii adaptate varstei lor, la locul de munca.
· Viata familiala si profesionala este garantata in plan juridic, economic si social. Fiecare persoana are dreptul de a-i fi respectata viata privata si familiala, domiciliul si modalitatile de comunicare, la fel cum are dreptul la protectia datelor personale.
· Protectia consumatorilor, a mediului inconjurator, accesul la serviciile de interes economic general.
Proiectul Constitutiei Europene, o premiera mondiala
Suprematia legii europene
Articolul 10: „Constitutia si legile adoptate de UE au prioritate asupra legilor nationale”.
Justitie, imigrare
In prezent, regulile de procedura penala sau imigrare pot fi blocate de o singura tara. Pe baza noii Constitutii, politicile de azil vor fi decise cu majoritate de voturi.
Taxe
Taxele raman un capitol in care cu greu se poate ajunge la o concluzie comuna. Taxele corporatiste ar putea fi,
eventual, armonizate prin majoritate de voturi, dar numai daca tarile cad de acord asupra votului. Este posibil ca UE sa voteze taxe pentru resursele proprii, prin unanimitate.
Guvern unic?
Nu chiar. tarile din spatiul euro au luat in considerare
posibilitatea de a crea un organism legal din care statele care nu participa la moneda unica ar fi excluse,
dar discutiile continua.
Noul proiect al Constitutiei Romaniei
Pentru prima oara, sunt puse in discutie prevederi novatoare, in concordanta cu legislatia UE: garantarea proprietatii private (deocamdata doar ocrotita), dreptul la un mediu sanatos, dreptul la libertate economica.
Justitie, armata
Arestarea preventiva si perchezitia vor fi dispuse numai de judecator. Armata: deputatii au votat eliminarea treptata a obligativitatii stagiului militar.
Economic: taxe, birocratie
Actuala Constitutie stabileste ca taxele pot fi decise numai de Parlament, insa practica a dovedit ca zeci de ordonante, Ordine si mai ales instructiuni au facut legea fiscala in Romania. Noua Constitutie garanteaza libertatea economica si dreptul cetateanului ca birocratia sa lucreze pentru el, insa oamenii de afaceri raman sceptici.
Legislativ
30 de ani devine varsta-limita a candidatului la Senat; mandatul prezidential se prelungeste la 5 ani.