La orele pranzului, cand lumea buna a finantelor isi savureaza supa, pe monitoarele brokerilor apare o raportare intrata deja in traditia pietei RASDAQ: incheierea tranzactiei cu actiuni Rompetrol. In fiecare zi se transfera acelasi numar de actiuni - 16.222 - , intr-un singur pachet, la acelasi pret unitar - 68.000 lei, exact cat valoarea nominala - si prin acelasi procedeu, tranzactie cross (intre clientii aceleiasi SVM).Nu este opera vreunui cuplu de jucatori maniaci, ci o chestie cat se poat
La orele pranzului, cand lumea buna a finantelor isi savureaza supa, pe monitoarele brokerilor apare o raportare intrata deja in traditia pietei RASDAQ: incheierea tranzactiei cu actiuni Rompetrol. In fiecare zi se transfera acelasi numar de actiuni – 16.222 – , intr-un singur pachet, la acelasi pret unitar – 68.000 lei, exact cat valoarea nominala – si prin acelasi procedeu, tranzactie cross (intre clientii aceleiasi SVM).
Nu este opera vreunui cuplu de jucatori maniaci, ci o chestie cat se poate de serioasa. In urma a sapte astfel de transferuri (care constituie, de altfel, intreaga istorie a actiunilor Rompetrol pe piata extrabursiera pana la data de 26 noiembrie), doua fonduri de investitii off shore au fost raportate ca actionari semnificativi: Danama Foundation Vaduz Liechtenstein si Tudori Foundation Vaduz Liechtenstein.
Conform acestor raportari, joia trecuta, ambele fonduri detineau cate 14,4% din actiunile Rompetrol. Procentul mentionat corespunde unui numar de trei pachete „standard” achizitionate de pe piata RASDAQ. Este de presupus ca cea de-a saptea tranzactie cu 16.222 actiuni (efectuata miercuri, 24 noiembrie) a dus la majorarea detinerii unuia dintre cele doua fonduri la 19,2%. Pana la data inchiderii editiei nu fusese raportata aceasta modificare, investitorul avand la dispozitie trei zile lucratoare pentru a notifica noul procent detinut.
Metoda folosita pentru transferul titlurilor Rompetrol seamnana mai degraba cu o cesiune de actiuni, decat cu tranzactii specifice pietei de capital, adica pe baza de ordine de vanzare si de cumparare lansate prin intermediul brokerilor. Nici nu s-ar fi putut incheia vreo tranzactie altfel decat prin cross, de vreme ce, de cand este cotata Rompetrol, nici macar un singur SVM nu a introdus vreo cotatie de vanzare.
Explicatia aparitiei celor doua fonduri din Liechtenstein intre actionarii Rompetrol este una simpla. Principatul din Alpi este un paradis fiscal; firmele inregistrate acolo nu platesc impozit pe profit. Asa ca, ce altceva mai bun are de facut un actionar sufocat de fiscalitatea romaneasca decat sa-si infiinteze un fond off shore caruia sa-i transfere actiunile si, o data cu acestea, dreptul la partea care i se cuvine din profitul companiei? Este un lucru perfect logic si legal.
Rompetrol este o companie mica, dar foarte voinica. Cifra de afaceri realizata in primul semestru al anului in curs atinge aproape 38 miliarde lei, iar rata profitului net (7,62%) este foarte buna in comparatie cu perfomantele concurentilor romani. Taria companiei petroliere sta, cu adevarat, in reteaua de filiale externe si parteneriatele de afaceri in toate colturile lumii: Rusia, Turkmenistan, Emiratele Arabe Unite, Irak, Ecuador, Algeria, Libia, Mozambic etc.
Mai mult ca sigur, transferurile cu actiuni Rompetrol vor continua asa cum au inceput: fara cotatii de vanzare, doar crossuri raportate la miezul zilei, cu traditionalul pachet de 16.222 actiuni, in valoare de 1,1 miliarde lei.