Două gorile de la o grădină zoologică din Statele Unite s-au infectat cu noul coronavirus, deşi nu mai există vizitatori acolo încă din luna decembrie. Cum a fost posibil totul şi cum tratează specialiştii acest caz unic până acum la nivel mondial?
Probleme la o grădină zoologică din Statele Unite din cauza noului coronavirus. Specialiştii spun că este o premieră la nivel mondial.
Este vorba despre grădina zoologică din San Diego, închisă pentru vizitatori, însă unde două animale au fost depistate pozitiv la un test pentru COVID-19.
Două gorile, plasate în carantină
Două gorile de la grădina zoologică din San Diego (statul California) au fost testate pozitiv pentru COVID-19. Imediat, ele au fost plasate în carantină împreună, a transmis grădina zoologică, potrivit agenţiei DPA.
Semnalul de alarmă a fost tras după ce cele două primate au început să tuşească. Ulterior, le-au fost testate probe fecale, iar rezultatele au indicat infecţia cu noul coronavirus.
Reprezentanţii grădinii zoologice din San Diego spun că nu ar fi exclus ca şi alte animale din grup să fie infectate. O a treia gorilă pare să aibă deja simptome.
Cum s-au infectat cele două gorile, având în vedere că grădina zoologică e închisă?
Lisa Peterson, directorul executiv de la San Diego Zoo, a transmis: „În afară de congestie şi de tuse, gorilele se simt bine.”
Infectările din San Diego sunt primul caz cunoscut de transmitere a SARS-CoV-2 la maimuţe mari, afirmă reprezentanţii grădinii zoologice. Prin urmare, nimeni nu ştia ce fel de reacţie vor avea animalele după infectare.
Grădina zoologică din San Diego nu mai este deschisă vizitatorilor încă din luna decembrie a anului trecut. Cu toate măsurile de siguranţă luată de grădina zoologică, se presupune că animalele au contractat boala de la un angajat asimptomatic.
Animalele de companie se pot infecta de la oameni, dar invers e foarte puţin probabil
Anul trecut, cercetătorii italieni au testat 540 de câini și 277 de pisici din gospodării, în care oamenii fuseseră testați pozitiv cu COVID-19, sau din zone afectate puternic de pandemie, precum Lombardia. Oamenii de știință au detectat anticorpi împotriva virusului la 3,4% dintre câini și 3,9% dintre pisici, potrivit Deutsche Welle.
Studiile, pe un număr relativ mare de animale, confirmă premisa, conform căreia animalele de companie pot fi infectate de om cu SARS-CoV-2, dar invers este foarte puțin probabil. Testele prelevate din gură, nas și gât au ieșit negativ la toate animalele. Pisicile și câinii au fost testați în perioada martie – mai 2020.