Un adevarat razboi s-a declansat itre actorii implicati i cazul Siderca. Mai mult, orgolii puternice plimba Siderca itre Tribunalul din Calarasi si Palatul Victoria din Capitala.
Pe de o parte, Ministerul Finantelor tine cu dintii de procedura de recuperare a creantelor bugetare, prin vinzare de actiuni. De cealalta parte, Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) lupta sa obtina declararea falimentului societatii. La mijloc stau aproape 2.000 de locuri de munca ce ar fi deschise calarasenilor, i situatia i care combinatul si-ar relua activitatea.
La sfirsitul anului 1999, sub povara datoriilor si fara piata de desfacere, Siderca a intrat i ichidere operationala. in societate a mai ramas personalul absolut indispensabil, 130 de oameni pregatiti sa minuiasca aparatura sofisticata i cazul reluarii activitatii combinatului.
in vara anului trecut, filiala Calarasi a Bancii Comerciale Romine a iaintat la tribunal cererea de faliment a combinatului, pe baza unei creante de aproape 130 miliarde de lei. in 14 iulie, a fost emisa o sentinta declarativa de faliment. A fost numit un lichidator: SC Reconversie si Valorificare Active SA. Decizia tribunalului a fost contestata de debitor. insa tocmai cind BCR era pe punctul de a renunta la demersul sau, a intervenit AVAB, cel mai mare creditor al combinatului (detine 43% din creantele totale asupra societatii), cu pretentia de a fi schimbat lichidatorul.
Din acest moment lucrurile au iceput sa se complice. Desi Curtea de Apel Bucuresti a raspuns la recursul formulat de Siderca prin retransmiterea cazului la Tribunalul din Calarasi, pentru rejudecare, instanta locala a transformat cererea AVAB de schimbare a lichidatorului itr-o noua cerere de faliment. in cele din urma, AVAB a reusit sa impuna lichidatorul agreat, PricewaterhouseCoopers, gratie, i primul rind, deciziei SC Reconversie si Valorificare Active de a se retrage din aceasta afacere.
Finantele pot da de lucru muncitorilor din Calarasi
Demersurile ar fi fost poate mai simple, cu toata opozitia debitorului, daca simultan cu frecusurile din tribunal (care au avut ca obiect, itre altele, si comisionul lichidatorului, pe care au reusit sa-l reduca la 5%, de la 8-10%, i functie de sumele rezultate din valorificare) n-ar fi existat si intentia Ministerului Finantelor de a recupera creantele bugetare prin vinzarea actiunilor statului.
Valoarea datoriilor Combinatului Siderca fata de institutiile bugetare este de aproape 170 miliarde de lei, inclusiv majorarile si penalitatile de itirziere. Cazul Siderca a fost puternic condimentat, pe parcursul evenimentelor: icapatinarea judecatorului sindic de a mentine deschise procedurile de lichidare, iversunarea cu care AVAB s-a opus suspendarii procesului, pe o perioada de trei luni, itilniri i care discutiile itre actorii implicati au depasit cu mult granitele protocolare. Sarea si piperul au fost presarate chiar de la Palatul Victoria. Catre sfirsitul anului trecut, Ministerul Finantelor (MF) a reusit sa obtina de la Guvern o hotarire prin care a fost aprobat transferul actiunilor de la Fondul Proprietatii de Stat catre MF – 81,5%. Un lobby puternic a determinat luarea unei alte decizii la nivel guvernamental, potrivit unor surse implicate i cazul Siderca. Pe ultima suta de metri, „pe coltul mesei”, fostul premier Mugur Isarescu a semnat o hotarire prin care a acceptat anularea transferului de actiuni catre MF.
Asadar, i acest moment, Ministerul Finantelor are o hotarire care ii confera proprietatea asupra pachetului majoritar de actiuni. in acelasi timp, isa, instanta urmeaza sa judece mai departe oportunitatea intrarii i lichidare a combinatului din Calarasi. Termenul este stabilit pentru data de 19 ianuarie, dar o solutie finala poate fi aminata, daca icapatinarea cu care AVAB doreste lichidarea societatii Siderca va ramine la aceeasi cota.
Care sunt argumentele fiecarei parti implicate i acest caz? Dan Pazara, seful AVAB, declara recent ca aceasta este singura solutie prin care toti creditorii, iscrisi la masa credala, se pot ifrupta din sumele rezultate din valorificarea activelor combinatului. Pazara are spatele asigurat de interesul unui investitor austriac, Voest Alpine, un mai vechi pretendent la societatea Siderca.
Catalin Doica, din Ministerul Finantelor, justifica pozitia institutiei i care lucreaza prin faptul ca vinzarea actiunilor i contul datoriilor bugetare ale combinatului Siderca ii confera acestuia posibilitatea de a-si relua activitatea. Altfel spus, daca lichidarea presupune vinzarea de active, vinzarea actiunilor de catre MF presupune preluarea i totalitate a combinatului de catre un potential investitor.
in cazul lichidarii, la masa credala MF va recupera din creanta proportional cu procentajul detinut (aproape 12%). in plus, banii icasati de AVAB din valorificarea creantei de aproape 35 milioane de dolari (probabil itre 10 si 20%) vor intra tot la bugetul statului. AVAB spera sa icaseze de pe urma lichidarii aproape 20 milioane de dolari.
Falimentul planeaza asupra combinatului
in varianta Ministerului Finantelor, estimarile anunta icasarea a patru sau cinci milioane de dolari, i contul creantelor bugetare si peste zece milioane de dolari, din recuperarea creantei de la AVAB. Aceasta, fireste, daca AVAB va accepta sa negocieze pina la a bate palma cu potentialul investitor. De altfel, cu o datorie care reprezinta peste 40% din totalul datoriilor combinatului, tratativele cu AVAB sunt absolut obligatorii, pentru reusita procesului de vinzare a actiunilor de catre Ministerul Finantelor. Ceilalti creditori – BCR, Geomin, Distrigaz, Electrica – vor ramine sa negocieze, la rindul lor, modalitatea i care isi vor recupera creantele de la noul proprietar. Surse din sindicatul format din societatile de valori mobiliare Intermob, DZ si TVM, care asigura consultanta, afirma ca au deja alti doi potentiali investitori interesati de combinatul de la Calarasi, ale caror nume isa au preferat sa le pastreze confidentiale. Procedurile Ministerului Finantelor, pe baza prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 15/1998, daca vor ajunge sa se deruleze, nu vor exclude amenintarea falimentului. Un esec i finalizarea privatizarii de catre MF readuce Siderca i tribunal.
Gurile rele spun ca Siderca este victima orgoliilor puternice, o data manifestate de reprezentantii AVAB, iar pe de alta parte, de cei ai MF, fiecare dorind sa-si adjudece succesul operatiunii.
Doua institutii ale statului se bat pe Siderca
11 ianuarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 11 ianuarie 2001, 14:00
Un adevarat razboi s-a declansat itre actorii implicati i cazul Siderca. Mai mult, orgolii puternice plimba Siderca itre Tribunalul din Calarasi si Palatul Victoria din Capitala.Pe de o parte, Ministerul Finantelor tine cu dintii de procedura de recuperare a creantelor bugetare, prin vinzare de actiuni. De cealalta parte, Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) lupta sa obtina declararea falimentului societatii. La mijloc stau aproape 2.000 de locuri de munca ce ar fi deschise calaras
Etichete: arhiva,
avab,
combinat,
siderurgice
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook