Cele două instituţii financiare din România care controlează piaţa băncilor pentru locuinţe sunt atent monitorizate de către Banca Naţională, având în vedere mai ales decizia Curţii Supreme de Justiţie împotriva uneia dintre ele.
Banca Naţională a României urmăreşte cu mare atenţie situaţia băncilor pentru locuinţe şi încearcă să ţină situaţia sub control, a afirmat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, relatează Agerpres.
„Ne preocupă şi pe noi această chestiune. Este un program guvernamental, programul acesta de economisire pentru construcţie de locuinţe. Avem însă şi o decizie a Curţii Supreme de Justiţie care trebuie respectată. Cele două bănci deocamdată observăm că au poziţii relativ diferite, abordări diferite, dar ceea ce ne interesează pe noi, Banca Naţională, din punct de vedere al supravegherii, noi facem supraveghere prudenţială, nu juridică, ca să spunem aşa, de conformitate, dar ne interesează bineînţeles şi conformitatea, am constatat că una dintre ele deja a pus deoparte banii, ca să spunem aşa, din punct de vedere prudenţial pentru a face faţă situaţiei nou create. Şi acesta este o stare destul de complicată în relaţia dintre băncile respective şi statul român. O urmărim cu mare atenţie şi încercăm să ţinem lucrurile sub control”, a declarat Mugur Isărescu, întrebat despre situaţia băncilor pentru locuinţe.
În România, sistemul de economisire-creditare este reprezentat de două bănci: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe. În urmă cu câteva zile, Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, vorbea despre posibilitatea ca BCR BpL să se retragă din România: „E o situație foarte neplacută cea din România. […] Vom lua orice măsură va fi necesară pentru a ne putea continua activitatea. Nu vom renunța, deși asta nu depinde doar de noi. Daca vom fi tratați cu respect, vom continua. Dacă nu vom fi tratați cu respect, vom închide!”