Pregătirile militare din strîmtoarea Taiwan nu sunt o noutate. Dar nici nu trebuie ignorate. Sunt avertismentele lansate tot mai mult în ultima vreme de oficiali australieni.
Izbucnirea unui război în Taiwan ar fi „dezastruos” pentru regiune, a avertizat cel mai înalt responsabil militar australian, indicînd că Australia va continua să facă presiuni pentru un dialog pașnic, scrie The Guardian.
Generalul Angus Campbell, șeful Forțelor de Apărare Australiene, a cerut țărilor să „lucreze pentru a evita” conflictul asupra Taiwanului. Reacția sa vine la doar câteva săptămâni după ce un diplomat american a dezvăluit că SUA și Australia planifică în prezent o reacție la scenariile militare din regiune.
Dar și după ce Guvernul Taiwanului a anunțat că 25 de avioane militare chineze au intrat în zona sa de apărare, în cea mai mare incursiune de acest tip din ultimul an. Iar China a avertizat statele occidentale să nu se „joace cu focul”.
Un fost ministru australian al Apărării, Christopher Pyne, a declarat recent că Taiwanul se profilează drept „viitorul punct de aprindere din regiune”, iar Australia ar putea fi târâtă într-un război. Un război care implică și China, a spus Pyne, este „ceva cu care trebuie să ne confruntăm în următorii 5 până la 10 ani”.
Generarul Angus susține însă că ”Australia este foarte fermă în această privință și că viitorul Chinei și Taiwanului trebuie să fie unul care se rezolvă pașnic”.
Ar fi o experiență dezastruoasă pentru popoarele din regiune
„Conflictul asupra insulei Taiwan ar fi o experiență dezastruoasă pentru popoarele din regiune și este un lucru pe care ar trebui să-l evităm cu toții. Există o cale către un viitor prin dialog pașnic, dar este o cale grea”.
Conflictul trebuie să fie întotdeauna „ultima noastră soluție, iar prima trebuie să fie diplomația”, a afirmat generalul asutralian.
El a spus că ideea de a construi relații de apărare cu țările cu aceleași idei și de a înțelege interesele celorlalți este „atât reducerea potențialului unui conflict, cât și eficiența într-un conflict”.
Relațiile dintre China și Australia s-au deteriorat anul trecut, după ce guvernul Morrison a solicitat o anchetă globală asupra originilor și gestionării pandemiei Covid-19. În replică, Beijingul a întreprins o serie de acțiuni comerciale împotriva exporturilor australiene, inclusiv orz, vin, cărbune și homar.
Sursa foto: Dreamstime