De fiecare dată când îți cumperi un PC nou ești încântat de viteza cu care pornește, de rapiditatea cu care se instalează și rulează programele și paginile web. Inevitabil, în timp, orice PC devine din ce în ce mai lent și trebuie să aștepti secunde bune pentru a rula cele mai simple task-uri.
Una dintre cauzele pentru care PC-ul tău nu mai dă randament are legătură cu erorile din regiștri.
Ce sunt regiștri?
Conform celor de la Microsoft, Registry conţine informaţii pe care Windows le accesează continuu în timpul operării, cum ar fi profilurile fiecărui utilizator, aplicaţiile instalate pe computer şi tipurile de documente care pot fi create de fiecare din acestea, setările din foile de proprietăţi pentru foldere şi pictograme de aplicaţii, ce hardware există în sistem şi porturile care sunt utilizate.

Registry înlocuieşte majoritatea fişierelor .ini de tip text utilizate în fişierele de configuraţie Windows 3.x şi MS-DOS, cum ar fi Autoexec.bat şi Config.sys. Cu toate că Registry este întâlnit în câteva sisteme de operare Windows, există unele diferenţe între ele.

O secţiune registry este un grup de chei, subchei şi valori din registry care au un set de fişiere suport ce au copii de rezervă ale datelor conţinute. Fişierele de suport pentru toate secţiunile, cu excepţia HKEY_CURRENT_USER, se află în folderul %SystemRoot%System32Config în Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 şi Windows Vista. Fişierele de suport pentru HKEY_CURRENT_USER se află în folderul %SystemRoot%ProfilesNumeutilizator. Extensiile de nume de fişier pentru fişierele din aceste foldere indică tipul de date pe care le conţin. De asemenea, lipsa unei extensii poate indica uneori tipul de date pe care le conţin.
Astfel de fiecare dată când încarci un program, fișier sau joc, regiștri sunt actualizați cu noi instrucțiuni. Când renunți la programe sau jocuri, aceste instrucțiuni rămân în PC și de fiecare dată când PC-ul tău încearcă să le execute se produce o eroare. Cu alte cuvinte, PC-ul tău face mai multe operațiuni decât ar fi necesar și aceste procese îl fac să ruleze mai greu.
Pentru a remedia această problemă poți folosi unul dintre aceste programe CCleaner, JetClean, Wise Registry Cleaner, Registry Repair sau EasyCleaner.
Spyware și virușii sunt o altă cauză a PC-urilor lente. Aceste programe malware se instalează fără permisiunea ta pe PC și îți pot schimba motorul de căutare din browser, îți pot urmări obiceiurile de navigare, pot trimite mesaje nesolicitate folosind adresa ta de email și, cel mai grav, îți pot fura informațiile personale. Cele mai multe programe spyware pătrund în PC-uri prin intermediul fișierelor descărcate de pe net și al atașamentelor de la email. Pentru a fi sigur că PC-ul tău nu este infectat ar trebui să instalezi o soluție de securitate, să eviți programele gratuite de la companii pe care nu le cunoști, să nu descarci screensavere, emotiocoane și să nu deschizi nici un atașament dacă nu ai încredere 100% în expeditor.