BRD și UniCredit au câștigat litigiile cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Cele două bănci erau acuzate că și-ar fi înșelat clienții care au luat credite cu rate în anuități.
BRD și UniCredit au câștigat ANPC
Acuzațiile respective au fost anulate, în urma verdictului dat în instanță. Judecătoria Sectorului 1 a anulat sancțiunile contravenționale împotriva BRD – Groupe Société Générale și UniCredit Bank România.
Instanța din București a admis plângerile contravenționale ale băncilor. Acestea au primit anul trecut mai multe amenzi de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Autoritatea le acuza că ar fi folosit practici comerciale incorecte sau înșelătoare atunci când au acordat credite cu rate egale sau anuități.
Este vorba despre un sistem de amortizare a creditelor, prin care sume mai mari reprezentând dobânzi la începutul creditului. Acest lucru este în detrimentului capitalului împrumutat.
În opinia autorității pentru protecția consumatorilor, sistemul contravine interesele consumatorilor
În opinia ANPC, sistemul contravine interesele consumatorilor. Autoritatea sublinia că astfel de decizii nu ar fi luate de clienți, dacă banca le-ar fi prezentat toate datele.
Totuși, instanțele au concluzionat că oamenii puteau vedea felul în care decurge amortizarea creditului din scadențare, respectiv tabelele de rambursare, atunci când semnau contractele.
De asemenea, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor argumenta că băncile ar trebui să modifice graficele de rambursare ale creditelor și inventează un nou sistem de rambursare.
Horia Constantinescu a criticat sistemul implementat de bănci
Amintim că băncile s-au confruntat cu mai multe acuzații. Președintele anterior al ANPC, Horia Constantinescu, a criticat aspru sistemul și a lansat acuzații de cămătărie și comportamente imorale.
De asemenea, Constantinescu a emis și ordine către bănci prin care le obliga să refacă scadențarele și să ofere soluții „efective” clienților.
Totuși, ordinele respective au fost suspendate de instanțe până la judecarea litigiului principal.
În total, au fost sancționate 19 bănci, respectiv cele mai mari după active. În schimb, toate aceste bănci au contestat amenzile.
Până în momentul de față, instanțele s-au pronunțat în litigiile principale în favoarea următoarelor bănci:
- Băncii Transilvania;
- BRD;
- UniCredit;
- Raiffeisen Bank;
- OTP Bank;
- Exim Banca Românească;
- Libra Bank;
- First Bank;
- Intesa SanPaolo Bank;
- Alpha Bank;
- Vista Bank.