Două ore în plus, tranzacţii şi preţuri în minus

Investitorii de la bursă nu se înghesuie să profite de programul prelungit de tranzacţionare, aşteptånd să vadă cånd se va încheia perioada de scădere începută în urmă cu două săptămåni. Mărirea programului de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti a fost cerută de către o parte a investitorilor încă de anul trecut, de pe vremea cånd se considera că piaţa nu mai creşte din cauza lipsei de noi emitenţi. Anul acesta, a fost solicitată cu

Investitorii de la bursă nu se înghesuie să profite de programul prelungit de tranzacţionare, aşteptånd să vadă cånd se va încheia perioada de scădere începută în urmă cu două săptămåni.

Mărirea programului de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti a fost cerută de către o parte a investitorilor încă de anul trecut, de pe vremea cånd se considera că piaţa nu mai creşte din cauza lipsei de noi emitenţi. Anul acesta, a fost solicitată cu şi mai multă insistenţă, în condiţiile în care evoluţia BVB s-a corelat puternic cu pieţele internaţionale, iar investitorii şi-au dorit apropierea de programul european şi american de tranzacţionare.

Prelungirea orarului zilnic cu două ore, care a avut loc luna aceasta, pare a nu avea nici un efect asupra lichidităţii şi evoluţiei, ba dimpotrivă.

Coincidenţă sau nu, de acum două săptămåni, de cånd BVB permite tranzacţii două ore în plus, bursa a reintrat pe un trend descendent. Indicele BET al celor mai lichide companii a pierdut aproape 9%, indicele compozit BET-C a coboråt cu mai mult de 7%, iar BET-FI s-a depreciat cu circa 5,5%. Pierderile au făcut să se vorbească din nou de criză bursieră. „Programul mai lung de la bursă nu are efecte negative, dar am observat că dacă înainte investitorii făceau tranzacţii încă de dimineaţă, acum nu se mai grăbesc, gåndindu-se probabil că au timp destul înainte de a lua o decizie“, spune Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

Totuşi, trendul descendent în care a intrat bursa în ultimele două săptămåni nu poate fi pus pe seama prelungirii programului de tranzacţionare. Deprecierile de acum vin după o perioadă de mai mult de o lună în care acţiunile listate la BVB au recuperat o bună parte a pierderilor de la începutul anului, o corecţie fiind relativ normală. Totodată, situaţia la nivel internaţional s-a înrăutăţit din nou, scăderile de pe unele burse, cum ar fi cea a Poloniei, fiind mai mari decåt la noi.

Tot răul spre bine în viitor

„Brokerii au fost în general sceptici faţă de efectul pozitiv al unei astfel de măsuri în prezent, dar piaţa trebuie să urmeze dorinţele investitorilor. Prelungirea nu are efecte pozitive deocamdată, dar în viitor se vor vedea şi părţile bune ale acesteia“, spune Iulian Panait, preşedinte KTD Invest. Media zilnică a valorii de tranzacţionare din ziua prelungirii programului şi pånă la sfårşitul săptămånii trecute a depăşit cu puţin şase milioane de euro, mai puţin de jumătate faţă de media anului trecut, situåndu-se chiar sub media de la începutul anului curent.

Dar, în condiţiile în care bursa se află din nou pe un trend descrescător, se poate spune că nerealizarea scopului modificării orarului este pozitivă. Pierderile pe volume şi valori reduse arată că, de regulă, vånzătorii nu sunt dispuşi să îşi închidă poziţiile la cotaţii atåt de mici. Există astfel posibilitatea revenirii trendului odată cu primele ştiri pozitive. Prin piaţă au circulat şi zvonuri referitoare la cei care au poziţii la termen deschise la Sibiu şi vånd la BVB pentru a-şi atinge cotaţiile dorite, explicåndu-se astfel cåteva şedinţe de săptămåna trecută cånd au avut loc scăderi pe o lichiditate ceva mai mare (de peste opt milioane euro). Dacă zvonurile se verifică, în perioada imediat următoare, putem asista la creşteri uşoare pe fondul unor lichidităţi ceva mai ridicate, care ar justifica şi un program mai lung de tranzacţionare. Rămåne de văzut care va fi situaţia la nivel internaţional şi dacă aceasta va putea impulsiona creşterile de la BVB.

Timpul înseamnă bani! În cazul Bursei de Valori, orele în plus oferite pentru tranzacţii au adus, cel puţin la început, mai mult pierderi

Lichiditate in scadere

Valoarea zilnică a tranzacţiilor s-a situat în jurul valorii de şase milioane euro (aproximativ 22 milioane lei) în ultimele două săptămåni, în scădere faţă de luna trecută, cånd a fost atins şi un maxim de 31,4 milioane euro (114 milioane lei)