Curtea Constituțională a amânat luarea unei decizii privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Dezbaterea va fi reluată pe 30 septembrie, timp în care instituțiile ai căror angajați beneficiază de astfel de pensii trebuie să vină cu propriile puncte de vedere. Între timp, a apărut și explicația din spatele acestei acțiuni.
Claudiu Nasui de la USR a explicat de ce CCR a amânat impozitarea pensiilor speciale până pe 30 septembrie.
„De ce tocmai 30 septembrie? Ca să fie la trei zile după alegerile locale în așa fel încât deznodământul să nu fie capitalizat în campania electorală.
La stat pensiile speciale vin ușor și pleacă greu. PSD, PNL și PDL toate le-au votat în trecut și acum se arată indignate de ele. De parcă nu ei au făcut legile în baza cărora se dau.
Întrebarea mai interesantă este de ce trebuie să așteptăm atâta timp pentru a face măcar un pas în soluționarea acestor inechități?
De ce adoptarea pensiilor speciale se poate face imediat, dar eliminarea lor este tergiversată și se găsesc tot felul de motive pentru a nu o face?
De ce este discriminatoriu să impozitezi doar pensia specială dar nu este discriminatoriu să dai pensii speciale doar unora?
Pentru că cei care decid dacă este constituțional să scăpăm de pensiile speciale sunt aceiași oameni care încasează astfel de pensii, uneori chiar două sau trei cumulate.
Adoptarea pensiilor speciale în 2015 a fost constituțională, dar abrogarea lor cinci ani mai târziu este neconstituțională. Acum, mai așteptăm aproape un an ca să aflăm dacă taxarea lor este constituțională. Parlamentul, care ar trebui să reprezinte voința poporului, poate doar să dea privilegii. Când e vorba să le anuleze, brusc îi dispare puterea.
Dar USR nu se dă bătut. Din 2017 ne luptăm pentru interesele reale ale românilor și nu ne vom opri până când acest tip de privilegii date din pixul unor politicieni dispar din România”, a punctat Claudiu Nasui, care a postat și o poza edicatoare în acest sens.
Parlamentul a decis, în iunie, impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Anterior, de Legislativ trecuse o altă lege, care prevedea abrogarea pensiilor speciale, dar, în luna mai, aceasta a fost declarată neconstituțională.