Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a trimis, joi, un comunicat de presă prin care anunță că două noi posturi de televiziune vor putea fi transmise pe teritoriul României. Decizia vine după ce Consiliului Naţional al Televiziunii şi Radiodifuziunii din Ucraina a făcut o solicitare în acest sens.
Având în vedere că mulți ucraineni se află pe teritoriul României, Consiliului Naţional al Televiziunii şi Radiodifuziunii din Ucraina a făcut o solicitare la CNA pentru a putea difuza posturile ucrainene Espreso şi Rada TV. După ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat solicitarea, a trimis un comunicat de presă prin care informează că aceste două posturi TV vor putea fi retransmise și pe teritoriul nostru.
”CNA informează distribuitorii de servicii de programe că pot retransmite cele două posturi fără a solicita acorduri de retransmisie din partea Rada TV şi Espreso”, se arată în comunicat.
CNA a cerut TVR să transmită posturi tv ucrainene pentru refugiați
La începutul lunii martie, CNA a cerut televiziunii naționale să retransmită posturi TV din Ucraina pentru refugiații ucraineni aflați acum în țara noastră.
Programul se va realiza prin preluarea transmisiilor produse de TVR şi alte posturi de televiziune din Ucraina. În ceea ce privește programul, posturile de televiziune vor fi transmise prin satelit și vor fi în mare parte programe informative care nu afectează structura serviciului de programe a canalelor menţionate.
Cristina Pocora, membru al CNA susține că gestul venit din partea TVR este unul extrem de important, în contextul în care este important pentru populația ucraineană să fie informată în limba lor.
“Este foarte important gestul pe care îl face TVR să îi susţină pe migranţi prin difuzarea de informaţii despre ce se întâmplă acasă în limba lor”, a spus Cristina Pocora, membru al CNA, decizia Televiziunii publice fiind salutată şi de Monica Gubernat, preşedinte de şedinţă.
La rândul său, Valentin Jucan, membru al CNA, a venit și el cu o propunere. Acesta a cerut să fie solicitată şi cabliştilor retransmiterea anumitor programe. El a făcut referire la o serie de programe destinate copiilor.
Cum va fi făcută retransmiterea
″Şi aici mă refer mai ales la cei care pot să transmită pe zona de graniţă. Am putea să-i întrebăm dacă sunt dispuşi să facă aşa ceva. Sau măcar nişte programe pentru copii în ucraineană, fiindcă sunt foarte mulţi copii la graniţă, iar aceasta este o chestiune care chiar a fost ridicată de către autorităţile care organizează aceste tabere de refugiaţi”, a spus Jucan.
O reacție în acest sens a venit și de la Monica Gubernat. Aceasta a menționat că există un contact constant cu autoritatea din Ucraina, astfel încât retransmisiile să fie realizate foarte ușor.
″Ştiţi foarte bine că suntem în contact cu autoritatea din Ucraina, le transmitem acum prevederile legale, astfel încât să se uşureze această retransmisie. Dar cabliştii vor lucra pe bază de lege şi pe bazăm de acte”, a punctat Gubernat. În acelaș timp, ea a mai anunţat că şi Radio România a preluat, prin streaming, Radioul public din Ucraina şi-l retransmite.