Global Times, tabloidul naţionalist publicat de Cotidianul Poporului (organul oficial al Partidului Comunist Chinez), scrie că India se va confrunta cu o „Chină puternică” şi nu trebuie să-şi facă „iluzii” asupra unui eventual sprijin din partea SUA.
Pierderi mai importante decât în 1962
„Dacă India vrea să se angajeze într-o competiţie, China dispune de mai multe mijloace şi capacităţi decât ea. Dacă India vrea o confruntare militară, Armata Naţională de Eliberare va provoca armatei indiene pierderi mai importante decât în 1962”, transmite ziarul, făcând referire la războiul sino-indian.
Războiul sino-indian a fost purtat în Ladakh între 20 octombrie şi 21 noiembrie 1961. Per total, războiul s-a soldat cu peste 2.000 de morţi. Trebuie menționat că peste 1.300 de decese au fost înregistrate de partea Indiei.
Reacţia apare la o zi după ce India a acuzat China că s-a dedat unor mişcări „provocatoare” pe un segment de frontieră disputat între cele două puteri nucleare în Himalaya. Ministerul indian al Apărării este de părere că armata chineză a „realizat mişcări militare provocatoare pentru a schimba statu-quoul” frontierei.
Aceste mişcări au fost observate sâmbătă seara în regiunea Ladakh, acolo unde peste 20 de soldaţi indieni au murit în urma unor lupte corp la corp, la mijlocul lui iunie, cu soldaţi chinezi. Aceasta a fost prima confruntare sângeroasă din ultimii 45 de ani între armatele celor doi giganţi asiatici.
Trebuie menționat că New Delhi şi Beijingul s-au acuzat reciproc de izbucnirea acestor confruntări şi au trimis mii de soldaţi în regiune pentru a-şi consolida poziţiile.
Anunț făcut de India
Continuă conflictele între China și India. De acestă dată, armata indiană a acuzat luni China de mişcări „provocatoare” la frontiera dintre cele două ţări din Himalaya.
Potrivit Afp, acuzațiile Indiei survin după o confruntare sângeroasă între armatele celor două ţări la mijlocul lunii iunie, informează agerpres.
În acest context, Ministerul Apărării indian a declarat că aceste incidente au avut loc sâmbătă seara în regiunea Ladakh, fără a spune însă dacă zona a fost din nou scena unor confruntări.
Armata chineză „a realizat mişcări militare provocatoare pentru a schimba statu quo-ul” la frontieră, a spus el, adăugând că cele două părţi vor purta luni discuţii.
Pe data de 15 iunie a acestui an, trupele celor două ţări s-au confruntat într-o vale disputată din Ladakh (nordul Indiei), prima confruntare sângeroasă între armatele celor două state în ultimii 45 de ani. Ciocnirile s-au soldat cu moartea a 20 de militari indieni şi a existat un număr necunoscut de victime în rândul armatei chineze.
Moartea soldaţilor indieni a provocat un val de indignare în India şi a condus la proteste antichineze, punând presiune asupra guvernului naţionalist hindus.
New Delhi şi Beijing s-au acuzat reciproc de aceste confruntări. Armatele celor două ţări au trimis zece mii de militari în regiune din iunie. Discuţiile militare şi diplomatice între cele două ţări pentru reducerea tensiunilor par a fi în prezent într-un impas.