Conform unui anunț făcut de armata irakiană, două rachete au vizat aeroportul din Bagdad, unde sunt staţionaţi soldaţi americani. Acesta este al 39-lea atac de acest tip lansat din octombrie în Irak, unde Statele Unite şi Iranul îşi dispută influenţa.
Cele două rachete de tip Katiuşa nu au provocat victime sau pagube, este transmis în comunicatul armatei, potrivit agerpres.ro
Ca şi cele anterioare, aceste atacuri nu au fost revendicate, chiar dacă Washingtonul face referiri la mişcări pro-Iran de luni întregi.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran
Tensiunile dintre Washington şi Teheran, inamici declaraţi care îşi dispută influenţa în Irak, au escaladat în ultimele luni şi asasinarea la începutul lunii ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian la Bagdad au provocat un conflict deschis.
De atunci, Irakul are un nou guvern, care este considerat mai pro-american, şi tirurile de rachete – care au ucis trei americani şi un britanic în ultimele luni – au înregistrat o acalmie, înainte de a fi reluate în iunie.
Premierul irakian Moustafa al-Kazimi urmează să efectueze în curând o vizită la Washington, care mai are câteva mii de soldaţi în Irak, în pofida unei decizii de retragere votate de Parlamentul irakian, dar niciodată aplicată de guvern.
SUA își retrag forțele din Irak
Gruparea Stat Islamic nu mai este capabilă să controleze vreun teritoriu în Irak, susține comandantul adjunct al forţelor coaliţiei, generalul Kenneth Ekman. În consecință, forţele americane, care reprezintă cele mai importante efective ale coaliţiei în Irak şi Siria, vor fi reduse treptat.
Coaliţia internaţională antijihadistă nu se mai teme de o refacere în Irak a grupării Stat Islamic (SI), care nu mai este decât „o umbră aceea ce a fost”, a declarat miercuri comandantul adjunct al forţelor coaliţiei, generalul Kenneth Ekman.
Cu toate că este „conştientă că SI nu va fi niciodată eradicat complet”, coaliţia îşi va putea reduce prezenţa militară în Irak în următoarele luni, a precizat generalul Kenneth Ekman într-o videoconferinţă de presă de la Bagdad.
Coaliţia îşi baza planurile până acum pe o refacere a SI, dar „ne îndepărtăm de asta, pentru că pur şi simplu nu se întâmplă aşa ceva”, le-a explicat el jurnaliştilor acreditaţi la Pentagon.
Se constată mai repede o „regresiune” a SI, a adăugat responsabilul militar. „Le este greu să găsească refugiu în zonele rurale. Liderii lor, finanţele lor, logistica lor, media lor nu mai sunt decât o umbră a ceea ce au fost”, a subliniat numărul doi al forţelor coaliţiei.
„Unul din semnele succesului este că SI nu mai este capabil să controleze vreun teritoriu”, a adăugat el. „Când ajungem în punctul în care nu mai avem decât o mică insurecţie ce se ascunde în zonele rurale, în peşteri şi în munţi, în mare am reuşit”, a mai spus responsabilul militar.