Situaţia din Peninsula Coreeană este din ce în ce mai gravă, un conflict fiind pe punctul de a izbucni în orice clipă între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, în timp ce Iranul a avertizat Israelul împotriva unui atac. Numitorul comun în ambele cazuri sunt Statele Unite.
Săptâmâna aceasta situația din Peninsula Coreeană a escaladat. Marina militară sud-coreeană a fost nevoită să lanseye un tir de avertisment la adresa unor pescadoare nord-coreene care au depăşit frontiera maritimă între cele două Corei în Marea Galbenă, au indicat surse oficiale locale, citate de Yonhap.În urma avertismentului, respectivele ambarcaţiuni s-au retras în interiorul apelor teritoriale nord-coreene.Acest incident este cel mai recent dintr-o serie de incursiuni ale unor pescadoare nord-coreene în apele teritoriale ale Coreii de Sud. În ultima perioadă, Seulul a desfăşurat mai multe nave militare în zonă, ca urmare a incursiunilor efectuate de Phenian în apropierea insulei Yeonpyeong – devenită în noiembrie 2010 teatru al unor dramatice confruntări intercoreene, soldate cu moartea a patru sud-coreeni (doi militari şi doi civili).
Un atac cu rachetă nord-coreean a fost primul asupra unei zone civile din Coreea de Sud, după conflictul intercoreean (1950-1953). Frontiera maritimă intercoreeană, trasată după războiul din peninsulă, nu este recunoscută de către Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC), servind drept pretext de confruntare între forţele navale ale celor două ţări. Acestea se află teoretic în stare de beligeranţă, conflictul din Peninsula Coreea încheindu-se printr-un armistiţiu, nu cu semnarea unui acord de pace. În cazul izbucnirii unui conflict, Coreea de Sud se poate baza pe sprijinul americanilor cu care au colaborat la mai multe exerciții militare în Marea Galbenă.
Iranul a avertizat Israelul împotriva unui atac
Tot săptămâna aceasta Iranul a avertizat din nou Israelul şi aliatul său, SUA, împotriva oricărui atac, subliniind că răspunsul Teheranului va fi imediat.
”Nu ne simţim ameninţaţi de absurdităţile enunţate de liderii acestui regim (Israel) ”, a declarat şeful forţelor armate iraniene, generalul Hassan Firouzabadi, pentru agenţia de presă Fars, cu ocazia unei parade militare pentru marcarea declanşării războiului cu Irakul (1980-1988).
El a adăugat că răspunsul Teheranului la orice atac ”ar fi imediat şi nu ar putea fi oprit”, în timp ce responsabili israelieni au ameninţat în ultimele săptămâni că vor lovi obiective nucleare iraniene.
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat în cursul unui discurs televizat că ţara sa dă dovadă de ”acelaşi spirit şi încredere” ca în timpul războiului cu Irakul, pentru a ”rezista şi a-şi apăra drepturile” în faţa presiunii puterii occidentale.
Marile puteri şi Israelul suspectează Iranul că doreşte să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte categoric. O serie de sancţiuni au fost adoptate împotriva Iranului de către ONU, Washington şi UE pentru a încerca să convingă regimul iranian să renunţe la programul său nuclear.