Sectoarele 2 şi 3 din Bucureşti cumulează 40% din suprafaţa de centre comerciale moderne a oraşului, după ce săptămâna trecută s-a inaugurat încă un mall în zona Obor. Primăriile celor două districte încasează anual de pe urma lor 7-8 mil. euro, potrivit calculelor Colliers International.
Odată cu livrarea proiectului Veranda Mall, stocul de centre comerciale moderne din București a ajuns la aproximativ 1,16 milioane mp, dintre care aproape 40%, circa 450.000 mp închiriabili, se află în Sectoarele 2 și 3 ale Capitalei.
Cei 450.000 mp închiriabili, care însumează aproximativ 900.000 mp construiți, contribuie masiv la bugetele locale, având în vedere taxa pe construcții.
„Dacă se ia în considerare un procent maximal de 1,3% pentru taxa pe construcții, rezultă pentru sectoarele 2 și 3 ale Capitalei o contribuție cuprinsă între 7 și 8 milioane de euro anual. Sunt contribuțiile cele mai mari din București, având în vedere că aceste două sectoare sunt cele mai aglomerate din punct de vedere al stocului de retail”, a declarat Raluca Buciuc, Associate Director Valuation Services and Hospitality Advisory Services în cadrul Colliers International.
Brokerii spun că în Bucureşti mai este loc pentru un centru comercial de mari dimensiuni, dar nu recomandă o astfel de unitate în cele două Sectoare, deoarece acestea au ajuns la saturare.
„În aceste două zone, mai poate fi loc de câțiva jucători pe segmentul hipermarketurilor sau al schemelor de retail cu suprafețe mari pentru produse alimentare, cel mai probabil unul dintre acești jucători urmând să fie amplasat într-un parc de retail sau alături de o galerie comercială de dimensiuni mici”, a declarat Gabriela Bosînceanu, Senior Associate Valuation and Advisory Services în cadrul Colliers International.
CITITI SI Construcţia de malluri se mută în provincie
Investitori puţini
Chiar dacă dezvoltatorii imobiliari continuă să dezvolte centre comerciale, investitorii interesaţi să le cumpere după finalizare încă se lasă aşteptaţi.
Unul dintre motivele identificate de consultanţii Colliers este faptul că în București nu se poate vorbi de o istorie concludentă a tranzacțiilor cu scheme mari de retail. Totuşi, în eventualitatea unei tranzacţii de achiziţie, ei estimează un preț de trazacționare între 3.000 și 3.300 euro/mp, în condițiile unei rate de neocupare de 7-8% și a unei chirii medii de 21 – 23 euro/mp.
„În cazul Sectoarelor 2 și 3, competiția ridicată ar putea duce la o scădere a acestor valori, ceea ce va crește riscul din punctul de vedere al investitorilor. Mai mult, dacă va mai aparea încă un proiect de mari dimensiuni, este posibil ca una dintre aceste scheme să devină nesustenabilă”, a încheiat Raluca Buciuc.