In Romania ultimilor ani, in industria turistica, hoteluri s-au construit mai putin, insa sectorul alimentatiei publice a luat avant. Acest lucru poate fi observat atat din statistici, cat si cu ochiul liber. Peste tot, atat in marile orase, cat si in statiunile turistice, restaurantele, barurile, cafenele se gasesc la tot pasul.
Nu este deloc rau. Sigur, este un domeniu aducator de venituri, atata timp cat aceste locatii se inmultesc pe zi ce trece. Insa analizand contributia acestor agenti economici la bugetul de stat, profitul lor nu este deloc asa cum pare. Din cele 14.297 de societati comerciale care au ca obiect principal restaurante sau baruri si cafenele, doar 9.540 (67% din total) au platit impozit pe profit in 2001 (datele de bilant pe 2002 nu au fost facute inca publice de catre Ministerul Finantelor). Contributia lor la bugetul de stat s-a ridicat la aproape 75 de miliarde de lei. Un calcul simplu arata ca media impozitului pe profit/societate in sectorul alimentatiei publice este de circa 5,2 milioane de lei/an.
In sectorul hotelier, lucrurile par sa stea cam la fel. Din cele 1.243 de societati comerciale care au declarat in bilanturile depuse la MF ca obiect principal hoteluri sau alte mijloace de cazare, doar 59% din total au inregistrat profit. Impozitul total pe profit virat de aceste societati la bugetul de stat in 2001 a fost de 148,2 miliarde de lei. Unitatile de cazare din Romania inregistrau la sfarsitul anului 2001 circa 122.000 camere. Daca raportam contributia acestui sector la bugetul statului la numarul de camere, reiese o medie a impozitului platit pe o camera de 1,2 milioane de lei/an.
In total, cele 15.540 de societati comerciale din industria turistica au virat pentru activitatea din 2001, la bugetul de stat, 223,2 miliarde de lei (1,16% din totalul veniturilor ale statului). si asta intr-un an cu o activitate buna, dupa cum au declarat la acea vreme oficialii Ministerului Turismului. Daca ar fi sa aplicam un sistem de impozitare similar celui aplicat in tari cu industrie turistica dezvoltata, cum ar fi Turcia, Grecia, Franta etc. (o taxa fixa pe camera in functie de categoria de clasificare in domeniul hotelier si o taxa fixa pe metru patrat suprafata comerciala in sectorul alimentatiei publice, iar o cota importanta din suma totala virata la buget se intoarce in dezvoltarea sectorului turistic), poate ca se va disciplina si eficientiza activitatea turistica din Romania.
In lume, unul din 13 locuri de munca este generat de industria turismului
Un studiu al Consiliului Mondial al Turismului (World Travel and Tourism Council) arata ca, pe plan international, turismul este considerat ca unul dintre cele mai dinamice sectoare economice, cea mai vasta industrie si cel mai important generator de locuri de munca. Statisticile mondiale dovedesc acest lucru:
· cifra de afaceri inregistrata de acest sector in anul 2002 a fost de 4.235 miliarde USD, de-a lungul ultimului deceniu turismul inregistrand una dintre cele mai mari cresteri (42,3%, in termeni reali);
· contributia la produsul intern brut este in continua crestere (10,7%), estimandu-se ca in 2007 aportul turismului la PIB va ajunge la 10,9%;
· circa 200 de milioane de locuri de munca se inregistrau anul trecut in turismul mondial. Studiul Consiliului Mondial al Turismului arata ca 1 din 13 locuri de munca este generat de industria turismului, cele mai multe dintre acestea in intreprinderi mici, in zone urbane sau rurale, unde se creeaza cel mai mare disponibil de forta de munca. Pentru 2007 se estimeaza ca locurile de munca generate de acest sector aproape se vor dubla;
· investitiile atrase in aceasta industrie s-au ridicat anul trecut la 565 miliarde USD.
La nivelul globului, sectorul turistic contribuie la bugetele nationale, prin impozite si taxe, cu aproximativ 716 mld. USD, reprezentand circa 10,4% din total. Turismul este in acelasi timp si un mare consumator de fonduri. Consumul mondial bugetar al acestuia se ridica la 296 mld. USD (6,4% din total). In volumul schimburilor internationale de marfuri si servicii, turismul participa cu 11,8%, situandu-se pe locul trei in ierarhia mondiala a exporturilor, dupa industria petrolului si industria automobilelor. Ponderea incasarilor turistice in volumul exporturilor se ridica la peste 25% in Caraibe, 20% in America Centrala, 19% in Europa de Sud, 8% in America de Nord, 5,5% in Europa Occidentala.
tinand cont de toata aceasta evolutie, pe plan international este acceptata ideea ca industria turismului face parte din cele trei mari industrii care vor dirija economia mondiala in urmatorii ani, alaturi de tehnologia informatiei si telecomunicatii.
Doua treimi din firmele din industria turistica au avut profit
7 august 2003, 12:00
Ultima modificare în 7 august 2003, 15:00
In Romania ultimilor ani, in industria turistica, hoteluri s-au construit mai putin, insa sectorul alimentatiei publice a luat avant. Acest lucru poate fi observat atat din statistici, cat si cu ochiul liber. Peste tot, atat in marile orase, cat si in statiunile turistice, restaurantele, barurile, cafenele se gasesc la tot pasul. Nu este deloc rau. Sigur, este un domeniu aducator de venituri, atata timp cat aceste locatii se inmultesc pe zi ce trece. Insa analizand contributia acestor agenti eco
Etichete: arhiva,
industria
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook