Majoritatea europenilor (66%) a declarat că ar renunţa să aibă maşini care pot atinge viteze foarte mari în favoarea achiziţionării unui model de mici dimensiuni pentru reduce emisiile poluante, în timp ce 53% dintre aceştia ar fi de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme, se arată într-un sondaj Eurobarometru.
Astfel, în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în jur de două treimi dintre utilizatorii de autoturisme susţin că ar fi gata să accepte un compromis cu privire la viteza maşinii pentru a reduce emisiile, deşi majoritatea utilizatorilor optează pentru autoturism deoarece este practic.
În acelaşi timp, aproape trei sferturi dintre cetăţenii UE intervievaţi (71%) au răspuns că ar fi dispuşi să utilizeze mai frecvent transportul în comun dacă ar putea cumpăra un singur tip de bilet care să fie valabil pentru toate mijloacele de transport.
Totodată, majoritatea utilizatorilor de autoturisme (66%) au afirmat că ar putea accepta un compromis privind dimensiunea maşinii pentru a reduce emisiile, iar 62 % dintre ei unul în ce priveşte autonomia maşinii, adică distanţa care poate fi parcursă fără nevoia de a realimenta sau de a reîncărca.
Peste jumătate (60%) dintre repondenţi ar fi, de asemenea, dispuşi să plătească mai mult pentru autoturismul lor dacă acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor.
În ceea ce priveşte taxele auto, jumătate dintre cetăţenii UE s-au declarat de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu unele noi care să ţină cont de utilizarea efectivă a acestora. Astfel de scheme se bucură de susţinere şi mai mare în rândul conducătorilor auto, 53% dintre aceştia fiind de acord cu înlocuirea schemelor existente de taxare.
Marea majoritate a utilizatorilor de autoturisme (72%) a declarat că nu mai apelează la mijloacele de transport public din cauza lipsei legăturilor, iar 64% dintre aceştia consideră frecvenţa prea redusă cu care circulă mijloacele de transport în comun ca fiind un factor important.
Cetăţenii europeni care se deplasează zilnic cu autoturismul propriu au fost întrebaţi ce i-ar putea convinge să utilizeze şi alte mijloace de transport. În urma răspunsurilor, a rezultat faptul că în jur de două treimi (65%) ar fi dispuşi să ia în considerare această opţiune dacă ar fi mai facil schimbul între mijloacele de transport, 52% ar fi tentaţi să facă acest lucru dacă ar exista o mai bună informare (online) cu privire la orarele mijloacelor de transport, pentru 47% transportul în comun ar fi o opţiune dacă staţiile ar fi mai atractive, iar 38% ar dori să aibă posibilitatea de a cumpăra bilete online.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 25.570 de persoane din toate cele 27 de state membre al UE, la cererea Direcţiei Generale pentru Mobilitate şi Transport.
SURSA: Agerpres