Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca au fost incluse în topul „Times” al celor mai bune universităţi din lume.

„Times Higher Education” a plasat Universitatea din Bucureşti (UB) între locurile 500 şi 600 în topul general şi pe locul 228 la categoria Ştiinţe Naturale. La rândul său, Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) a intrat pentru prima oară în acest top la categoria „601+”.

„Cu o tradiţie prestigioasă de 140 de ani, UB este destinaţia perfectă pentru oricine îşi doreşte să înceapă sau să continue o carieră de succes. Ofertele educaţionale variază de la studii la nivel de licenţă şi masterat până la doctorat şi programe MBA, precum şi oportunităţi de învăţământ online şi de la distanţă”, scrie în caracterizarea făcută Universităţii din Bucureşti.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a evoluat mult în încercarea de a pune bazele unui centru de studii superioare în Transilvania, o zonă atractivă pentru europenii vestici şi o arenă pentru lupte religioase şi apoi politice legate de istoria continentului nostru”, scrie în introducerea textului de prezentare al UBB, care s-a bucurat de o descriere mai amplă, aflându-se pentru prima oară în top.

Se ţine cont de mărime, domenii şi studii academice

Topul „Times Higher Education” a urmărit trei caracteristici principale: mărimea, scopul şi conţinutul cercetărilor academice. În funcţie de aceste criterii, universităţile sunt împărţite în mici, medii şi mari, depinde de numărul de studenţi, cele medii având aproximativ 5.000. În ceea ce priveşte scopul instituţiei, se ţine cont de aria domeniilor de studiu pe care le acoperă  universitatea. „Criteriul nostru final se referă la numărul şi calitatea de studii academice sau a cercetărilor ştiinţifice pe care instituţia respectivă le-a produs în ultimii 5 ani”, scriu experţii de la „Times” care au fost implicaţi în proiect.

Pe primul loc în topul celor mai bune universităţi din lume este Harvard, urmată de Cambridge şi Yale, următoarele în top 10 fiind UCL (University College London), Imperial College London, Oxford, Universitatea Chicago, Princeton, Massachusetts Institute of Technology şi California Institute of Technology.