Dovada că a crescut puterea de cumpărare a românilor. Depozitele din bănci sunt la un nivel record

bani, lei

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit unui studiu făcut de PSD, românii au investit sume record în titluri de stat. Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 7% comparând februarie 2024 și aceeași lună din 2023, efect direct al măsurilor PSD, mai arată comunicatul social-democraților.

Calitatea vieții și puterea de cumpărare a românilor au crescut

Potrivit unui comunicat al PSD, sub guvernul condus de Marcel Ciolacu, calitatea vieții românilor a crescut. România se clasează constant printre țările din Uniunea Europeană cu cele mai mari creșteri ale producției industriale și ale economiei, iar acest lucru se reflectă în disponibilitatea crescută a românilor de a face investiții personale sigure, cum ar fi cele în titlurile de stat.

Puterea de cumpărare a românilor a înregistrat o creștere de 7% în comparație cu februarie 2023, direct ca urmare a măsurilor adoptate de PSD pentru plafonarea adaosului comercial la produsele de bază și a prețurilor la energie și gaze. Limitarea și chiar reducerea unor prețuri au oferit românilor posibilitatea de a-și reduce cheltuielile lunare și de a economisi.

De asemenea, economisirea practicată de români în urma politicilor PSD se reflectă și în vânzările record de titluri de stat Fidelis, care au atins cea de-a 16-a ediție. Săptămâna trecută, românii au investit în aceste instrumente de economisire o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro.

În plus, depozitele în lei ale populației din bănci au atins un maxim istoric. În februarie 2024, acestea au ajuns la 223,5 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 21,9% față de februarie 2023. De asemenea, pe piața fondurilor mutuale, pe cea de criptomonede sau pe cea externă, sumele investite sunt într-o continuă creștere.

SURSA FOTO: Ministerul Finanțelor

Maghiarii susțin că România a depășit la nivel de trai Ungaria

O altă dovadă a impactului măsurilor adoptate de PSD în creșterea nivelului de trai al românilor este reprezentată de datele Eurostat privind PIB-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare. La acest indicator, România a atins 78% din media UE, depășind Ungaria, care se situează la 76%.

Acest lucru a fost remarcat și de Ákos Péter Bod, profesor de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta și fost guvernator al Băncii Naționale a Ungariei, într-o analiză pentru Portfolio.hu, cel mai renumit portal de știri și analize economice din țara vecină.

”Uitaţi de Austria. Trebuie să ajungem din urmă România! Avantajul semnificativ al Ungariei faţă de România la dezvoltare calitativă nu mai există“, a menționat Ákos Péter Bod.

Creșterea puterii de cumpărare și, implicit, a nivelului de trai al cetățenilor rămâne o prioritate pentru guvernul PSD. Pentru a contribui la acest obiectiv, implementarea salariului minim european reprezintă o componentă importantă. Introducerea acestuia este un alt obiectiv asumat în programul de guvernare al PSD, în care s-a precizat că până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă nu va câștiga mai puțin de 500 de euro net lunar, adică 50% din salariul mediu net.

Premierul Marcel Ciolacu a stabilit deja cu angajatorii ca de la 1 iulie 2024 salariul minim să crească la 3.700 de lei, ceea ce va reprezenta 49% din salariul mediu pe economie. Ulterior, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim va depăși 4.000 de lei, atingând astfel cota de 50% din salariul mediu net.