Dacian Cioloș este un vehement susținător al lui Vlad Voiculescu și susține că Florin Cîțu a greșit când a decis revocarea ministrului Sănătății. Ceea ce uită însă Cioloș este că pe vremea când era premier, un episod similar s-a întâmplat cu unul dintre miniștrii săi. Ca și acum, s-a luat decizia de revocare din funcție a unui ministru. A fost vorba de Vlad Alexandrescu.

Momentul s-a consumat în mai 2016, în plin scandal la Opera Națională. Atunci, ministrul Culturii a dovedit că este depășit de situație. Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg şi fosta conducere a instituţiei de cultură, dirijorul Tiberiu Soare.În doar câteva săptămâni ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a schimbat nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin. Acesta din urmă a fost demis din nou de ministrul culturii, la solicitarea angajaţilor operei, care au protestat faţă de repunerea în funcţiea unui manager acuzat de corupție.

Ruptura dintre Cioloș și un ministru al său

Imediat a apărut o ruptură între premierul de atunci Dacian Cioloș și ministru. Inițial, acesta a făcut presiuni pentru ca Vlad Alexandrescu să își depună mandatul de ministru. Cioloș i-a reproșat că nu poate controla oficialii din subordine. Într-o primă fază, Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia acuzând că a întâmpinat o „rezistență opacă la schimbarea structurală pe care a încercat să o inițieze, să o dezvolte și să o pună în practică în instituțiile de cultură din România.”

În paralel însă grupuri de susținători ai lui Vlad Alexandrescu s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au organizat proteste de susținere. Din această cauză, conflictul personal dintre Vlad Alexandrescu și Cioloș a ajuns să fie o problemă gravă pentru întregul guvern tehnocrat. În aceste condiții, Vlad Alexandrescu și-a retras demisia. Pentru că problemele de la Operă au continuat, și pentru că autoritatea lui Dacian Cioloș părea știrbită tot mai mult, premierul a trimis în cele din urmă către Cotroceni cererea de revocare a lui Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii.

Asemănarea cu revocarea lui Vlad Voiculescu

„Nu am să revin asupra acestei demiteri, pentru că modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză cum este cea de la Opera din București este decisiv pentru capacitatea și credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul și de a soluționa ulterior situații similare într-un mediu profesional cum este cel al culturii”, a fost mesajul premierului Cioloș, conform B1TV.

Momentul de atunci cu cel de acum seamănă izbitor de mult. De multe ori, Cioloș a părut că este pus în fața faptului împlinit, în niciun caz că a susținut în prealabil măsurile promovate de ministrul Alexandrescu. Așa s-a întâmplat de pildă cu subscripția publică pentru “Cumințenia pământului” sau cu decizia de a iniția demersuri pentru ca Roșia Montană să devină un sit UNESCO. Ambele măsuri promovate de ministrul Culturii au generat numeroase controverse și dezbateri aprinse în societate.

Sunt aceleași motive pentru care în zilele noastre Vlad Voiculescu a trebuit să fie demis. Deși astăzi Dacian Cioloș și membrii partidului său fac scut în jurul său, timp de săptămâni bune Vlad Voiculescu a dovedit că nu poate gestiona multiplele crize sanitare. Până să ajungă la un conflict personal cu premierul Florin Cîțu, Vlad Voiculescu a dat semne că, în afară de camarila de consilieri personali, nu este ascultat de aparatul din subordine. Așa se poate explica de ce săptămâni bune opinia publică dar și premierul însuși au așteptat ca Vlad Voiculescu să furnizeze datele despre ancheta tragediei de la Matei Balș, susține sursa citată.