După ce au aflat că Rusia a trimis rezerve de sânge și materiale medicale la granița ucraineană, comportamentul rușilor a stârnit suspiciuni printre politicienii americani.

Atât foști, cât și actuali oficiali americani susțin că un astfel de comportament este un indicator-cheie al pregătirilor militare făcute de Moscova pentru a ataca direct Kievul.

„Nu garantează că va avea loc un alt atac, dar nu recurgi la un atac dacă nu ai astfel de rezerve”, a spus Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

SUA susține continuu că Rusia se pregătește să atace Ucraina

Informațiile despre rezervele de sânge transmise de către cei trei oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului, accentuează avertismentul Statelor Unite ale Americii, care susține continuu că Rusia se pregătește pentru o nouă invazie a Ucrainei.

Acest avertisment include o declarație a președintelui american Joe Biden, care afirmă că un atac rusesc putea avea loc curând, plus o declarație a secretarului de stat american Antony Blinken, care a spus că Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei în „foarte scurt timp.”

Recent, Pentagonul a recunoscut că Rusia a trimis „suport medical” la granița cu Ucraina.

Ministerul Apărării din Rusia nu a răspuns solicitării agenției de știri Reuters pentru a comenta informația respectivă. De altfel, nici Casa Albă nu a comentat.

Trebuie menționat că cei trei oficiali americani care au vorbit au refuzat să spună când au detectat Statele Unite ale Americii rezervele de sânge trimise trupelor militare rusești din apropierea Ucrainei, conform reuters.com.

În ciuda acuzațiilor continue, Rusia a explicat mereu că NU intenționează să atace Ucraina, de atfel, Vladimir Putin, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, a transmis un mesaj extrem de important către Ucraina. Ar putea fi începutul detensionării unei crize ce a aruncat în aer Europa şi NATO.

Negocieri directe între Putin şi Zelenski pentru detensionarea situaţiei?

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Moscova este gata să-l primească la discuţii pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cele două părţi ar urma să discute despre normalizarea relaţiilor bilaterale.

Totuşi, Rusia pune şi condiţii. Dacă liderul de la Kiev îşi doreşte să ridice şi problema regiunii Donbas din sud-estul Ucrainei, atunci ar trebui să vorbească mai bine cu Grupul de Contact, , transmite agenţia TASS.

Reamintim că acest grup este format din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi ai OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).

„Președintele rus a spus: dacă Zelenski vrea să discute despre normalizarea relațiilor bilaterale care sunt afectate de «acțiunile unilaterale ale regimului său» – iar noi, bineînțeles, am reacționat la aceste acțiuni – suntem pregătiți pentru asta, nicio problemă.

Lăsați-l să vină la Moscova, Soci sau Sankt Petersburg, unde este de acord, dar dacă dorește să discute despre Donbas, ar trebui să apeleze la Grupul de Contact, care printr-o decizie a formatului Normandia ar trebui să ia în considerare toate problemele de reglementare direct între Kiev și Donețk, Kiev și Lugansk”, a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat vineri, 28 ianuarie.