Fiscul a recunoscut într-un document oficial că în perioada octombrie-decembrie se află în plină campanie de control a firmelor din România.
Mai precis, într-o dare de seamă oficială privind situaţia colectării TVA, ministerul Finanţelor Publice arată negru pe alb că s-a apucat masiv de adunat banii de la firme. Pentru acest obiectiv, au fost scoşi pe teren absolut toţi inspectorii fiscali.
"Menţionăm că în perioada octombrie-decembrie 2013 se acţionează cu întreaga capacitate de control disponibilă pentru efectuarea inspecţiilor fiscale anticipate în vederea soluţionării deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare la care se înregistrează întârzieri în soluționare", se arată în document.
In cazul deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare cu risc fiscal mare, rambursarea se face doar dupa o inspectie fiscală. Stabilirea riscului fiscal mare al unei persoane impozabile se realizează de către compartimentul de specialitate și pe baza informațiilor primite de la organele de inspecție fiscală pentru persoana impozabilă respectivă. Rambursarea se efectuează numai în urma inspecției fiscale, în următoarele cazuri:
a) pentru persoanele impozabile care au fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal;
b) pentru persoanele impozabile nou-înființate;
c) pentru persoanele impozabile pentru care nu exista toate datele necesare intocmirii Fisei de calcul al SIN (Standardului individual negativ);
d) pentru persoanele impozabile pentru care suma de TVA colectata este mai mare decat suma de TVA deductibila in perioada de referinta;
e) pentru persoanele impozabile care nu au bunuri imobile sau mobile in patrimoniu;
f) pentru persoanele impozabile despre care activitatea de inspectie fiscala detine informatii ca prezinta un risc fiscal mare.
Conform unui raport ANAF, la data de 31 octombrie erau peste 15.000 de deconturi cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare din care aproape 5.000 de deconturi erau cu termenul de soluționare depășit.
CITEȘTE ȘI Fiscul a declanşat Jihadul
Un mare trader de cereale obligă fiscul la plata unor dobânzi de peste 1 milion de euro
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost obligată de instanţă la plata unor dobânzi penalizatoare de aproape cinci milioane de lei, pentru întârzierea rambursării Taxei pe Valoarea Adăugată către o companie, care a dat instituţia în judecată.
Clientul D&B David şi Baias este traderul de cereale Alfred Toepfer, unul dintre principalii jucători din comerţul agricol autohton, potrivit informaţiilor publice aflate pe portalul instanţelor de judecată.
Avocaţii D&B David şi Baias au asistat o companie în cadrul procedurii de obligare a organelor fiscale la plata dobânzilor pentru rambursarea cu întârziere a TVA ca urmare a prelungirii nejustificate a verificării documentare a deconturilor de TVA şi, ulterior, a inspecţiei fiscale anticipate demarate pentru soluţionarea aceloraşi deconturi. Într-o primă fază, Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial acţiunea societăţii, obligând ANAF la plata unor dobânzi de două milioane de lei. După recursul ANAF, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în integralitate acţiunea societăţii şi a obligat ANAF la plata unor dobânzi de aproape cinci milioane de lei", conform unui comunicat al PwC, citat de Agerpres.