Piureul de cartofi se face rapid și poate fi adaptat oricăror gusturi, cu amestecuri precum brânză mărunțită, bacon sau ceapă verde feliată. Dacă vă pregătiți să faceți un piure de cartofi, ar fi bine să știți acum că există un ingredient pe care îl puteți adăuga, deși nu ați auzit de el, și care poate transforma acest preparat într-un deliciu culinar, potrivit Tastingtable.
Acest ingredient folosit de brutari face piureul mai pufos
Malțul se obține prin măcinarea cerealelor încolțite și uscate. Este folosit la fabricarea berii, a spirtului, dar și în brutării. Există însă două tipuri de malț: malțul- diastatic conține alfa-amilază,care transformă amidonul în molecule cu greutate mică, ideale pentru a hrăni drojdia. Malțul non-diastatic este extras la temperaturi mai mari decat cel diastatic, inactivand amilaza. Acest tip de malț este folosit în panificație, contribuind la creștere, o textură minunată și o crustă frumos rumenită a pâinii sau a altor produse de panificație.
Pudra de malț este secretul unui piure de cartofi catifelat
Potrivit experimentelor făcute de cei de la Nathan Myhrvold’s Modernist Cuisine, pudra de malț este secretul unui piure de cartofi catifelat, care nici măcar nu necesită ingredientele obișnuite – unt, lapte sau smântână. Această enzimă ajută la descompunerea amidonului din cartofi în zaharuri, rezultatul fiind un piure foarte pufos.
Ce trebuie să faceți
Tot ce trebuie să faceți este să umpleți o oală cu apă, adăugând 2 gr de zahăr și 3 gr de sare pentru fiecare 100 de ml de lichid. Adăugați apoi cartofii curățați și tăiați cuburi. Lăsați-i să fiarbă până se înmoaie, apoi trebuie să-i scurgeți. Puneți cartofii într-un castron și amestecați-i cu 1 gram de pudră de malț la 100 de grame de cartofi, după care băgați-i într-o pungă pe care o sigilați.
Acum vine partea științifică: puneți punga de cartofi într-o oală cu apă fierbinte, de la robinet, timp de 30 de minute. Căldura activează enzimele din praful de malț, care încep să mănânce amidonul din cartofi. După o jumătate de oră, scoateți cartofii din pungă și încălziți piureul la cel puțin 160 de grade pentru a opri procesul enzimatic. După ce ați finalizat acești pași oarecum tehnici – dar simpli -, veți obține cartofi ultra catifelați, care pot fi asezonați după gust. Nu este nevoie de lactate sau grăsimi. Procesul poate părea magic, dar este știință!